STV Live
Ponedjeljak, 20. siječanj 2025.
-2°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

FESTIVAL ZNANOSTI NA PTF-U: Znanost je zabavna posebice kada je u igri čokolada

Kako je čokolada došla u Europu i Hrvatsku, kakvog je okusa kakaovo zrno, ali i na koji se način otkriva krvna grupa – doznali su učenici i vrtićarci na Festivalu znanosti na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. Kroz različite eksperimente u kojima su i sama sudjelovala, djeca su vidjela kako znanost može biti i zabavna.

Znanost je zabavna posebice kada je u igri čokolada
Znanost je zabavna posebice kada je u igri čokolada

Obris tijela ukazao je na strašan zločin koji se dogodio u laboratoriju osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Mladi detektivi odmah su se bacili na posao. Prikupljali su forenzičke dokaze, analizirali tragove krvi – ozbiljno i profesionalno uz pomoć kemikalija.

- Koristili smo neki sprej da vidimo je li prava krv, mjerili smo stopalo da vidimo koji je broj, sada nam preostaje kosa i neki drugi tragovi, kaže učenica OŠ Franje Krežme Ana.

Radionica CSI: Život na rubu održana je u sklopu Festivala znanosti, te je sudionicima pokazala kako kemija pomaže u forenzičkim istraživanjima.

- Ono što smo mi htjeli je prikazati koja je kemija iza svih tih metoda koje se koriste i koliko zapravo svi ti otisci pronađeni često nisu toliko jasni i nisu toliko precizni i koliko se zapravo treba uložiti vremena u prikupljanje samih dokaza kao i njihovu analizu. Na ovakav način mislimo da djeca najviše upamte kad oni sami analiziraju, kad oni sami moraju isprobati neke metode, kaže asistentica na PTF-u Martina Jakovljević Kovač.

I vrtićarci su morali isprobavati i to čokoladu na najslađoj radionici nazvanoj Dolce Vita. Vidjeli su kako se dražiraju, odnosno oblažu lješnjaci, a najviše zanimanja pobudila je čokoladna fontana u koju su s veseljem umočili sljezove kolačiće, jagode i fritule. Osim što su se zabavili, puno toga su i naučili.

- Naučila su kako je čokolada došla u Europu i Hrvatsku, naučili su kako je čokolada prije samo bila hrana bogova, a sad je i hrana nas smrtnika. Vidjeli su kakaovo zrno što nemamo ni mi veliki baš priliku u svakodnevnom životu vidjeti, kušali su kakaovo zrno nije im se baš svidjelo. Porazgovarali smo što sve ide u čokoladu i zašto nam je čokolada tako fina i slatka, kaže prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju PTF Đurđica Ačkar.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek se tradicionalno uključuje u Festival znanosti. Osim radionica, održana su i predavanja, dok su na mrežnoj stranici postavljeni edukativni posteri – sve pod krovnom temom „život.“

- Želimo razbiti bauk oko znanosti. Znanost nije ništa apstraktno nego nešto gdje možemo biti jako kreativni i gdje možemo istražiti ono što nas zanima. Uvijek se pitamo zašto je nebo plavo, trava zelena, zašto je voda mokra i zašto se smrzava – na sva ta pitanja možemo naći odgovore jer ono što mi želimo je pobuditi znatiželju pogotovo kod djece, želimo da oni jedan dan i upišu naš fakultet, kaže koordinator Festivala znanosti PTF Tihomir Kovač.

S obzirom na pokazan interes, bez sumnje se među ovim mladim posjetiteljima kriju budući znanstvenici koji će mijenjati svijet.