STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

NEMJERLJIVA ULOGA U RATU: Film „Kota 122“ otkriva tajne radio amatera, vezista i šifranata iz Domovinskog rata

U Domovinskom ratu veliki doprinos dali su i mnogi koji nisu izravno sudjelovali u borbama. Među njima bili su i radio amateri, čija uloga u ratu još uvijek nije dovoljno poznata. To bi trebao promijeniti dokumentarni film Kvota 122, a koji će premijerno biti prikazan sljedećeg tjedna u Đakovu.

Film „Kota 122“ otkriva tajne radio amatera, vezista i šifranata iz Domovinskog rata
Film „Kota 122“ otkriva tajne radio amatera, vezista i šifranata iz Domovinskog rata

Uloga radio amatera, vezista i šifranata u Domovinskom ratu bila je obrnuto proporcionalna njihovoj slavi, što će reći da je bila gotovo nemjerljiva. Upravo su oni, primjerice osigurali šifriranu komunikaciju s odsječenim Vukovarom koju agresor nikada nije uspio razbiti, dok su istovremeno uspješno prisluškivali neprijatelja te unosili kaos u njihovo djelovanje.

- Svaki srušeni avion, svaka osujećena bilo kakva druga aktivnost neprijateljskih pomaka na bojišnici koji su bili spriječeni, upravo je bila zahvaljujući dojavama i razbijenim šiframa onoga što se planiralo s druge strane, kaže tajnik Udruge veterana 122. brigade Nenad Bunoza.

A sve to u nemogućim uvjetima koje je rat postavio pred njih, i koristeći improviziranu opremu i puno snalažljivosti.

- Oprema u ono vrijeme je bila faktički izmišljana, ajmo reći, sami su si stvarali mogućnosti na koji način će funkcionirati, nešto je uzeto iz radio klubova, nešto su imali svoje osobnoga i sve se to na neki način prilagođavalo datoj situaciji, a to su samo mogli oni koji su to znali kako se radi, dodaje Bunoza.

A njihovu, do sada neispričanu priču, donosi novi dokumentarni film nazvan „Kota 122“, djelo Đakovčanina Zlatka Mesića. bivšeg pripadnika 122. brigade. Njega je potaknuo Branko Borković „Mladi jastreb“ koji mu je na premijeri Mesićevog prethodnog uratka o đakovačkoj brigadi predložio da izradi film o komunikaciji između opkoljenog Vukovara i Đakova zahvaljujući radio amaterima. Film donosi kadrove iz Domovinskog rata, te brojne priče samozatajnih gospodara radio valova i šifri iz tog vremena.

- U ovom filmu se otkrivaju dosta tajni koje su bile čuvane preko 30 godina, to su tajne koje su naši dečki, naši genijalci, radio amateri, šifranti koji su bili u sastavu 122. brigade HV-a Đakovo uspjeli presresti, dešifrirati i poslati na pravo mjesto, tako da je naša, hrvatska vojska znala djelovati u pravi trenutak i spriječili smo masu stvari koje su bile jako gadne za našu obranu, kaže scenarist i redatelj Zlatko Mesić.

Film „Kota 122“ svoju premijeru imat će u ponedjeljak, 26. rujna u 18 sati u Đakovačkom kinu, a ulaz je besplatan. U tijeku su pregovori o prikazivanju na nacionalnoj televiziji, kao i u hrvatskim osnovnim školama.