STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

TREBALA JE BITI OSJEČKA ATRAKCIJA: [FOTO-VIDEO] Srušila se lučka dizalica u starom ''Tranzitu''. Jedna ozlijeđena osoba u životnoj opasnosti, tri lakše ozlijeđene!

Dio 25-metarske dizalice urušio se jutros na prostoru stare luke Tranzit u Osijeku kod KBC-a. U nesreći su ozlijeđena 4 radnika, od kojih je jedan zadobio po život opasne ozljede. Masivna metalna konstrukcija završila je na samoj obali Drave. Radnici Luke Tranzit Osijek ujutro su krenuli s demontažom okretnog dijela lučke dizalice, no nešto je pošlo po zlu.

Bila je tu autodizalica koja je trebala pomoći u prihvaćanju tih dijelova i spustiti na obalu sa strane. Nije prvi put da su naši ljudi radili, radilo se to desetak puta u zadnjih 20-30 godina, nije svakodnevan posao, ali nije ni prvi put da se radi, kaže Tomislav Nuić, Služba zaštite na radu, Luka Tranzit Osijek d.o.o..

Policija je dojavu o nesreći dobila u 8 sati i 42 minute...

- Da je u bivšoj luci Tranzit došlo do ozljede na radu i da su 4 djelatnika ozljeđena. Na mjestu događaja očevid je obavila ekipa PU osječko-baranjske u suradnji s inspektorom zaštite na radu, kaže glasnogovorinica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer.

Ozlijeđeni radnici prevezeni su u Klinički bolnički centar Osijek iz kojeg su priopćili kako je jedan teže ozlijeđen te ima po život opasne ozljede, ali da je stabilno.

- Luka Tranzit d.o.o. može iskazati žaljenje zbog ovog nesretnog događaja, a u kojem su stradala naša 4 radnika. U ovom trenutku najbitnije nam je da pružimo podršku radnicima i njihovim obiteljima, kaže Nuić.

Dizalica je Gradu Osijeku darovana na njegov rođendan 2. prosinca 2021. godine.

- Sukladno ugovoru o darovanju tvrtka Nexe Gradu Osijeku darovala je donji dio dizalice, dok je gornji dio dizalice i dalje u vlasništvu tvrtke Nexe i oni su sukladno ugovoru bili u obvezi ukloniti taj gornji dio i odvesti ga što su oni zapravo jutros i pokušali učiniti, no nažalost je došlo do te nesreće, kaže Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.

Kada je darovana najavljena je njena obnova nakon koje je trebala biti prilagođena za posjetitelje kao spomenik industrijske baštine, spominjao se svojevrstan vidikovac.

- Zapravo smo prvo htjeli da se ukloni ovo da vidimo kako to izgleda bez tog okretnog dijela i nakon toga bismo sigurno raspravili i uključili javnost da vidimo što građani žele ovdje. Međutim nakon ove nesreće još ćemo detaljno sa svim stručnim službama preispitati što je zapravo ovdje moguće učiniti, može li ovaj donji dio ostati ovdje a da je siguran za sve građane i posjetitelje grada Osijeka, kaže Šatvar.

Uzroci nesreće se tek trebaju utvrditi. Pred službama je pregled dokumentacije.