STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

TRADICIONALNA TURISTIČKA ŠETNJA NA DUŠNI DAN: Gdje se u Osijeku nalazi najveća grobnica sa gotovo 250 pokojnika?

U još jednoj zanimljivoj turističkoj šetnji koja je u Osijeku tradicionalno održana na Dušni dan, vrstan poznavatelj povijesti grada, turistički vodič Vlado Pest, zainteresirane građane je odveo u Crkvu svetog Križa. Ondje se naime krije grobnica s gotovo 250 pokojnika!

Gdje se u Osijeku nalazi najveća grobnica sa gotovo 250 pokojnika?
PEST FOTO

Sudionici su doznali brojne zanimljivosti o ovoj grobnici, načinima ukapanja, kao i koje sve poznate osobe iz povijesti ovdje imaju posljednje počivalište. Jer osim redovnika, ovdje su pokopani i mnogi uglednici kao što su nadbiskup Mihael Summa, te dva člana obitelji Pejačević.

„Ovo je grobnica koju rijetko tko zna da tu postoji, da je to zajednička ili što smo usvojili naziv – masovna grobnica. Kad kažemo masovna grobnica uvijek mislimo na streljanja, logore, masovna ubijanja, međutim ne. Ovo je najveća postojeća zajednička, masovna grobnica u našem gradu koja još uvijek postoji. Ispod ostalih crkava pokojnici više ne postoje, nešto malo ih ima ispod Kapucinske crkve, 34“, kaže Vlado Pest.

Što je Pest sa svojom Udrugom za poljepšanje grada „Moj Osijek“ pripremio za nagodinu nije htio otkriti. No prije toga za Dan grada 2. prosinca točno u podne organizira turističku šetnju Retfalom.