STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
17°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

OTVORENE BROJNE TEME: Generalni konzul Mađarske u Osijeku posjetio Vukovar

Izvrsnom suradnjom s mađarskim konzulatom u Osijeku može se pohvaliti Vukovar što je potvrdio i četvrti posjet novog generalnog konzula Jánosa Magdóa u posljednja tri mjeseca. Na sastanku s gradskom upravom i predsjednicom Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Vukovara Rozalijom Jakumetović otvorile su se brojne teme.

Razgovarali smo o Vukovaru, Hrvatskoj, Mađarskoj, o aktualnom trenutku i situacijama kako u Hrvatskoj tako i u Mađarskoj. Moram reći da mi je drago što sam imao priliku u najkraćim crtama iskazati koliko kvalitetnu i dobru suradnji u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo s mađarskom zajednicom i s gospođom Rozalijom Jakumetović i Udrugom Mađara grada Vukovara, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Razgovarali smo o povijesti grada, ratnim stradavanjima i čuvanju uspomena na Domovinski rat. Vukovar je danas uistinu lijep grad i čestitam gradonačelniku na njegovoj obnovi. Kroz razgovor smo se dotaknuli mađarske zajednice u Vukovaru i zahvaljujem Gradu na pomoći i podršci. Mađarska zajednica je nažalost mala i broj članova je u opadanju pa smo razgovarali i općenito o demografskim problemima u Vukovaru i Slavoniji te kako taj trend uz pomoć ekonomskog rasta promijeniti. Složili smo se da su potrebne nove investicije kako bi se ljudi zadržali na ovim područjima, kaže generalni konzul Mađarske u Osijeku János Magdó.

Dobrim odnosima svjedoči i drvo hrvatsko-mađarskog prijateljstva posađeno u neposrednoj blizini gradske uprave.