STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
34°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''IZMIŠLJAJU PROBLEME U GRADU'': GPP odgovorio Mostu o zapošljavanju 40 djelatnika bez natječaja

U povodu jučerašnje konferencije Mosta na kojoj su prozvali GPP zbog zapošljavanja 40 djelatnika bez natječaja, danas se priopćenjem za javnost oglasio i GPP.

GPP odgovorio Mostu o zapošljavanju 40 djelatnika bez natječaja
GPP odgovorio Mostu o zapošljavanju 40 djelatnika bez natječaja

Obzirom je potpredsjednik stranke MOST doputovao na konferenciju za medije u Osijek kako bi osobno izrazio svoje zadovoljstvo da je upravo MOST najaktivnija opozicija u Osijeku iako od nedavno nemaju niti jednog člana stranke u Gradskom vijeću (Petar Kopunović-Legetin napustio je MOST zbog „netransparentnosti, nedosljednosti, dvostrukih standarda i rada za osobne interese čelnika stranke“), logična je potreba za izmišljanjem problema u gradu koji se konačno nalazi na svojoj uzlaznoj putanji – stoji na početku priopćenja koje potpisuje direktor GPP-a Dejan Rusmirović.

Uz ostalo u odgovoru Mostu stoji i kako GPP ima naslijeđen i kroničan problem nedostatka vozača i majstora za održavanje tramvaja i autobusa, te kako trenutačno zapošljava 345 radnika od koji je u posljednjih pola godine zaposleno 38 na određeno radno vrijeme i to 22, vozača, 14 majstora i 2 prometnika. Od početka prošle godine do ovoga mjeseca 17 osoba napustilo je tvrtku zbog mirovine, osobno uvjetovanog ili sporazumnog otkaza, a 15 osoba je na dugotrajnom bolovanju.

Prošle godine zbog nedostatka zaposlenika, a kako bi se promet mogao odvijati neometano tvrtka je prekovremeni rad platila 292.018 kuna.

U priopćenju se uz ostalo navodi i kako GPP provodi i projekt vrijedan 267 milijuna kuna te je već promijenjeno 5 tramvaja i 5 autobusa te je zbog toga bio potreban veći broj vozača.

Navodi se i kako su zapošljavanja provedena prema zahtjevima stručnih službi i uz podršku radnog vijeća, te je zaposlen odgovarajući broj osoba koji formalnim

Kada je u pitanju neprovođenje javnog natječaja, u priopćenju se navodi kako ga GPP nije obvezan provesti, a za odabir radnika koristili su internu bazu pristiglih zamolbi u posljednjih godinu dana.

Da GPP nije u obvezi provesti natječaj, znaju i članovi Mosta. Naime, kako stoji u priopćenju od 2017. do 2021. godine bez provođenja javnog natječaja zaposleno je 86 radnika, a među njima i visokopozicionirana članica MOSTA koja je 2020. bila i kandidatkinja stranke na izborima za Hrvatski Sabor. U tom razdoblju potpredsjednik nadzornog odbora bio je Krešimir Bajamić iz Mosta, a Željko Požega predsjednika Gradskog vijeća.

Stvarni problem Gradskog prijevoza putnika nisu prijeko potrebna zapošljavanja radnika nužnih za obavljanje osnovne djelatnosti već nepravilnosti u radu prijašnje Uprave (koju su između ostalih nadzirali i članovi MOSTA) zbog kojih društvo trpi velike financijske izdatke koje sadašnja Uprava nastoji sanirati - stoji na kraju priopćenja u kojem se još zaključuju kako se zahvaljujući ovim mjerama privremenog zapošljavanja sa zadovoljstvom može reći kako je sugrađanima bila kontinuirano pružena ista razina kvalitete usluge te ju namjeravaju održati i nadalje.