STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: HDZ osvaja najveći broj mandata u 2. izbornoj jedinici, raste potpora Domovinskom pokretu

U drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke , Grad Zagreb te istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije mogu se, prema sadašnjim istraživanjima javnog mijenja, očekivati slični rezultati kao na izborima 2020. HDZ ovdje osvaja najveći broj mandata, slijede ga SDP te Domovinski pokret koji je jedini narastao u ove četiri godine.

HDZ osvaja najveći broj mandata u 2. izbornoj jedinici, raste potpora Domovinskom pokretu
HDZ osvaja najveći broj mandata u 2. izbornoj jedinici, raste potpora Domovinskom pokretu

U drugoj izbornoj jedinici HDZ, predvođen Gordanom Jandrokovićem, ima potporu od 32,28 posto birača, SDP na čelu s Borisom Lalovcem može računati na 22,45 posto, Domovinski pokret prevođen Tomislavom Josićem uživa potporu 14,9 posto birača, Most na čelu s Ninom Raspudićem osvaja 5,5 posto potpore birača, a prag još prelazi Možemo čiju listu, s potporom od 5,1 posto, predvodi Danijela Dolenec. Neodlučnih birača je oko 10 posto. Pokazuje to anketa koju je od 26. do 30. ožujka provela agnecija Digital 2X1 na 1010 ispitanika.

Prema navedenom istraživanju HDZ tako osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 4, dva mandata idu Domovinskom pokretu, a Most i Hrvatski suverenisti te Možemo mogu računati na po jedan mandat.

Ostale stranke ne prelaze izborni prag, a najveću potporu među njima ima koalicija Fokusa i Republike.

Sudeći po ovome, u drugoj izbornoj jedinici mogu se očekivati slični rezultati kao na izborima 2020. godine. I tada je HDZ osvojio 6 mandata, SDP 4, Domovinski pokret 2, a Most i Možemo po jedan mandat.

Iako je u međuvremenu opala potpora HDZ-u i SDP-u za nekoliko posto, mogu računati na isti broj mandata. Možemo se kreće na sličnim postotcima kao i prije četiri godine, primjetan je lagani pad potpore Mostu, dok Domovinski pokret bilježi trend rasta. Istraživanje je napravljeno nakon sklapanja koalicije DP-a sa strankom Mislava Kolakušića Pravo i pravda i još nizom manjih stranaka i istaknutih pojedinaca.

Mogućnost statističke pogreške je 3 posto, a ankete pokazuju trenutačne trendove.