STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

32. OBLJETNICA VUKOVARSKE TRAGEDIJE: I Osijek u znaku sjećanja na žrtvu Vukovara 91.

Cijela Hrvatska u znaku je sjećanja na žrtvu Vukovara 91. godine! Dan uoči 32. obljetnice vukovarske tragedije u brojnim gradovima diljem zemlje pale se svijeće u čast gradu heroju, njegovim stanovnicima i braniteljima. Žrtve Vukovara, koji je te ratne 91. godine tri mjeseca odolijevao nadmoćnijem srpskom agresoru i postao simbolom obrane, a potom i pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu, prisjeća se i nepokoreni grad Osijek.

I Osijek u znaku sjećanja na žrtvu Vukovara 91.
I Osijek u znaku sjećanja na žrtvu Vukovara 91.

Osijek uvijek uz Vukovar i za Vukovar.

Za sve žrtve agresije ratne 91. izaslanstva grada i županije, vojske i policije te braniteljskih udruga položila su vijence i upalila svijeće kod Kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali Drave.

Položili smo vijence, zapalili smo svijeće za sve one koji su položili i dali svoj život za obranu naše Domovine, za sve one koji su dali živote u herojskom gradu Vukovaru, za sve policajce, za sve pripadnike Hrvatske vojske,  za sve civile, kojima ćemo se naravno i sutra u tišini pokloniti u Vukovaru. Ovo su vrlo emotivni i tužni dani za sve u Hrvatskoj, i nakon toliko godina prisjećamo se njihove žrtve i svega onoga što su dali u obrani Hrvatske, a dali su upravo svojim otporom vrijeme da se ostali dio Hrvatske naoruža i pripremi za sve ono što je dolazilo, rekao je župan osječko-baranjski Mato Lukić.

Ovih dana mjeseca studenog miješaju nam se uvijek emocije, s jedne strane tuge, a s druge strane ponosa i zahvalnosti uoči dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 18. studenog 1991. popustile su snage naših branitelja u Vukovaru i neprijatelj je osvojio naš herojski grad. Nakon toga slijede stradanja i patnje Vukovaraca, tisuće onih koji su prognani, onih koji su poginuli i ranjeni. Istodobno grad Osijek postaje prva linija obrane. Branitelji grada Osijeka tada su branili i obranili i svoj grad, i Slavoniju i cijelu Hrvatsku, kaže predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Tihomir Florijančić.

A svake godine dan uoči vukovarske obljetnice na tisuće lampiona osvijetle gradske ulice. U Osijeku posebna je tradicija paljenje svijeća duž Vukovarske ulice, koja vodi prema gradu heroju.

U tome sudjeluju i brojni učenici osječkih osnovnih i srednjih škola, koji iz vukovarske tragedije uče o svojoj zemlji, njezinoj obrani i teško stečenoj slobodi.