STV Live
Subota, 23. rujan 2023.
17°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

POTICANJE RAZVOJA PODUZETNIŠTVA: Industrijska zona u Našicama dobiti će Poduzetnički inkubator

U Industrijskoj zoni Našice uskoro bi trebao niknuti novi proizvodno – poduzetnički inkubator kojim u gradskoj upravi žele dati značajan poticaj razvoju poduzetništva. No, nije to jedina investicija na području grada. Ulaže se i u energetsku učinkovitost, kao i u prometnu infrastrukturu.

Industrijska zona u Našicama dobiti će Poduzetnički inkubator
Industrijska zona u Našicama dobiti će Poduzetnički inkubator

Industrijska zona u Našicama iduće godine dobiti će novi centar – Prvu zgradu upravnog i poslovnog prostora, odnosno Poduzetničkog inkubatora koja će biti namijenjena smještaju novih tvrtki, i start up poduzetnika u fazi rasta i razvoja.  

- Kojima će se kroz projekt Poduzetničkog inkubatora kao poticajnu mjeru razvoju podzetništva osigurati poslovni prostor po povoljnijim uvjetima u odnosu na komercijalne. Ukupna vrijednost te prve faze realizacije izgradnje Poduzetničkog inkubatora, odnosno centra Industrijske zone je negdje oko 10 milijuna kuna. S tim da će određenim dijelom biti financirana iz sredstava Europske unije, kaže pročelnica UO za gospodarstvo i komunalni sustav Grada Našica Magdalena Vidaković Gelenčir.

A i u Gradu Našicama se bore protiv rastućih cijena energenata.

Druga velika investicija koju najavljuju je u optimizaciju javne rasvjete, za što će se nastojati osigurati poticajne uvjete financiranja kroz kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- U ovo vrijeme nenormalnog skoka režijskih troškova posebice električne energije mislim da nam je ta investicija hvalvrijedna, odnosno da će nam kroz nekoliko godina donijeti značajne uštede koje su se sad ajmo reći i nekoliko puta uvećale s obzirom na ovo stanje s električnom energijom, kaže Vidaković Gelenčir.

U okviru projekta stare žarulje javne rasvjete zamijeniti će se novim, štednim LED rasvjetnim tijelima na području grada Našica i svih prigradskih naselja. Očekivana vrijednost investicije je oko 6 milijuna kuna bez PDV-a. Što se pak tiče prometne infrastrukture, na području Našica značajnu investiciju pokreću i Županijske ceste, a uz sudjelovanje grada. Radi se o rekonstrukciji Ulice Kralja Tomislava od zgrade policije do crkve Sv. Antuna Padovanskog.

- To je ustvari dio ulice koji još do sad nije rađen jer smo tu Ulicu Kralja Tomislava radili kroz nekoliko etapa, ostao nam je ovaj dio neriješen, znači investiciju će realizirati Županijska uprava za ceste jer je po kategorizaciji to njihova cesta, a naš udio, gradsku udio investicije u tom dijelu je urediti parkiralište odnosno onaj dio parkirališta koji je neuređen i riješiti oborinsku odvodnju, kaže Vidaković Gelenčir.

Vrijednost investicije za Grad Našice iznosi 150 000 kuna.