STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
17°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POSJETIO GRAD I ŽUPANIJU: Izaslanik američkog Veleposlanstva oduševljen gospodarskim potencijalima Osijeka i OBŽ

U posjetu Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku boravio je otpravnik poslova američkog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj Mark Fleming. Obišao je novi Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetin gdje započela i izgradnja nove tvornice američke tvrtke Jabil. Izaslanstvo Veleposlanstva SAD-a željelo se ovim posjetom uvjeriti u gospodarski razvoj ovoga dijela Hrvatske.

Mark Fleming od kako je stigao u Hrvatsku već je tri puta posjetio Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Posljednji put kada je bio ovdje mogao je vidjeti samo radove na izgradnji novog Gospodarskog i sajamskog centra, a sada i kako novi objekt izgleda u završenom izdanju.

Jednako tako uvjerio se i u izgled i u potencijale novoizgrađenog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetin.

Moj zaključak je nakon što sam vidio ovo je da Osijek i ova regija imaju ogroman gospodarski potencijal. Veliki je fokus na implementaciji novih tehnologija u postojeće gospodarstvo i poljoprivredu. Također i na ekonomiju budućnosti s energijom i tehnologijom u području zdravstva, tako da sam vrlo uzbuđen onim što vidim ovdje. Znam da je tu i veliki američki investitor i nadam se da ćemo vidjeti još mnogo više i čuti za daljnja ulaganja, rekao je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Fleming.

Tome se nada i čelništvo Županije i grada Osijeka ističući važnost suradnje s američkom diplomacijom.

- Pratimo zajednički projekte. Zainteresirani su za razvoj, strategiju, viziju koju mi ovdje planiramo implementirati i koju implementiramo u proteklih nekoliko godina, koja daje određene rezultate i konkretne pozitivne pomake kada govorimo o OBŽ i naravno u tom smjeru ćemo i nastaviti raditi. Velika nam je potpora upravo i velika investicija koju je američki investitor započeo ovdje, Jabil, u susjedstvu RDC-a, vrlo odlična investicija, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Zaista je suradnja i podrška obostrana, Veleposlanstva SAD-a, grada Osijeka, OBŽ, na jednoj je zavidnoj razini, i drago mi je i što je gospodin Fleming obišao danas sve ono što je napravljeno na području grada Osijeka, dakle investicije OBŽ u kojima je i grad Osijek partner, ali ono što nas posebno veseli, što smo više puta najavljivali, a sada smo vrlo blizu te lokacije, gdje se mogu vidjeti kako teku radovi na izgradnji američke tvornice, tvrtke Jabil, najveće investicije u povijesti Osijeka, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Inače, govora je bilo i o mogućim drugim investicijama, ali i o suradnji na sveučilišnoj razini. Već u rujnu ove godine osječko-baranjsko izaslanstvo posjetit će sveučilište u američkoj saveznoj državi Indiana, a u Minnesoti će potpisati sporazum s tamošnjom Nacionalnom gardom, najavio je župan Ivan Anušić.