STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Glazba

LJUBITELJI VJERSKE GLAZBE DOŠLI NA SVOJE: Koncert „Od srca Gospi Osječkoj“ okupio ljubitelje vjerske i crkvene glazbe

Ljubitelji vjerske glazbe došli su na svoje na koncertu „Od srca Gospi Osječkoj“ u Franjevačkoj Crkvi Svetog Križa u Tvrđi. Koncert su obilježile solo i zborske izvedbe raznih crkvenih pjesama posvećenih Gospi, osječkoj Čuvarici Grada.

Koncert „Od srca Gospi Osječkoj“ okupio ljubitelje vjerske i crkvene glazbe
Koncert „Od srca Gospi Osječkoj“ okupio ljubitelje vjerske i crkvene glazbe

Poznata izreka kaže da glazba najbolje pokazuje ono što je čovjeku u duši, a potvrđeno je to i koncertom „Od srca Gospi Osječkoj“ u Franjevačkoj Crkvi Svetog Križa u Tvrđi. Brojni vjernici i ljubitelji crkvene glazbe tako su imali priliku poslušati zborske i solo izvedbe nekih od najpoznatijih crkvenih pjesama posvećenih Gospi kao što su „Kraljici majci“, „Marijo o Marijo“ i „Hoćemo Boga“. Inače, Gospa Osječka u prošlosti je bila poznata kao Gospa Judska jer je u Osijek došla iz mjesta Jud u osamnaestom stoljeću od kada se slavi i časti pod mjesnim imenom, a lokalnim vjernicima poznata je i kao Čuvarica Grada.

Njoj u čast, uz koncerte i mise, početkom prosinca održavaju se devetnice u kojoj sudjeluju vjernici iz raznih osječkih župa, a glavni oltar spomenute crkve od 1752. godine krasi i njen kip koji je u Grad na Dravi donesen iz Mađarske.