STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NOVI POGLED NA OSIJEK: Kroz tjedan dana prve vožnje novom osječkom atrakcijom – panoramskim kotačem

Novi pogled na Osijek i to sa 35 metara visine omogućit će željno iščekivani panoramski kotač, najveći u Hrvatskoj. Još uvijek ga sastavljaju, a za prvu vožnju bi trebao biti spreman kroz sljedećih tjedan dana. No osim ove atrakcije i nastavak Adventiranja donosi zanimljive programe za sve uzraste.

Nakon više od tisuću prijeđenih kilometara stigao je u Osijek. Najveći panoramski kotač u Hrvatskoj – Sky view smjestio se kod svima poznate Školjke. Najprije ga treba sastaviti, a nakon toga i testirati.

"Plan je da se počne voziti za nekih 5 do 7 dana. Sad ćemo vidjeti kako će to sastavljanje ići budući da je ovo prvi put nakon što je proizveden da se sastavlja, tu se mogu očekivati neke tehničke poteškoće, ali njegovi tvorci glavni inženjer će biti cijelo vrijeme ovdje nadzirati tako da mislim da će sve proći u redu. Velike stvari – treba biti strpljiv oko njih tako da za koji dan ćemo točno i najaviti od kada će biti otvoren za posjetitelje", kaže ravnatelj Kulturnog centra Osijek i voditelj programa Adventiranja Ivan Kristijan Majić.

Majić vjeruje kako će ova atrakcija privući ne samo Osječane, već i posjetitelje iz cijele Slavonije i Baranje, ali i šire, koji će moći uživati u pogledu na grad.

"Ovdje kada se podignemo na tu visinu od 35 metara će se jako dobro vidjeti Tvrđa, vidjet će se Pješački most kao jedan od najpoznatijih simbola Osijeka, vidjet će se katedrala i cijeli grad uokolo, i Europska avenija", kaže Majić.

Panoramski kotač će ostati još iza nove godine tako da će svi stići provozati. A stigne se još uživati i u Adventiranju i sadržajima koje ono donosi.

"Ovaj tjedan što se tiče glazbenih programa bit će s nama Alte Kameraden, to je zbor Njemačke zajednice u Hrvatskoj koji će pjevati njemačke božićne pjesme 18.12. u paviljonu u Sakuntala parku. Uz njih je ovaj tjedan s nama i Osječanka Aklea Neon koja će u Perivoju održati koncert. S nama će biti i jedan osječki bend novije generacije To bi mi mogli", kaže Majić.

Za dobru svirku će se pobrinuti i DJ-evi, a ukoliko dopuste vremenske prilike održat će se i kazalište sjena. Jedan od punktova osječkog adventa je i Kulturni centar.

"Tu nas čekaju oni programi koji zadnjih godina nismo dosta ni mogli doživjeti – povodom 25 godina postojanja veliki koncert Brevisa, također Zumbići, Lipa, Zbor Strossmayer i Pajo Kolarić. Svi će imati božićne koncerte i bit će besplatni", kaže Majić.

Svi nastupi će se održati u još nedovršenoj koncertnoj dvorani koja će biti u božićnom ruhu. A ondje će se, zadnjih nekoliko dana do Božića prikazivati i filmovi koje uvijek rado gledamo u ovo blagdansko vrijeme: Zapravo ljubav, Divan život i Čudo u 34. ulici.

Kraj godine nam donosi manifestaciju HeadOnEast, a planira se i novogodišnji doček. U kojem opsegu ovisit će o mjerama i epidemološkoj situaciji.