STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
5°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Osječko-baranjska

30 GODINA OD STRADANJA: Laslovo - 48 svijeća za 48 poginulih, ubijenih i nestalih

30 godina prošlo je od stradanja Laslova u Domovinskom ratu. Čak 152 dana okruženi sa svih strana, laslovački heroji odolijevali su srbočetničkom agresoru. Unatoč svemu, 23. studenog 1991. godine morali su napustiti mjesto kako bi izbjegli sigurnu smrt. Uoči tužne obljetnice u mjesnom parku upaljeno je 48 svijeća u znak sjećanja na poginule branitelje i civile.

 

Laslovo je nakon pada Vukovara te Ernestinova i Seleša ostalo u okruženju. 23. studenoga donesena je odluka da preživjeli branitelji i civili krenu u proboj kroz neprijateljske linije. 48 osoba je poginulo i ubijeno, od kojih se 15 i dalje vode nestalim. Jučer, na tužnu obljetnicu, im je odana počast.

Ovaj dan treba biti povijesni za nas. Nakon 30 godina mogu reći da je ovo kruna laslovačke obrane od 152 dana. Da se to nije dogodilo i da taj proboj nije prošao, ja i mnogi drugi branitelji koji smo ovdje, još živi, vjerojatno danas ne bi stajali ovdje i vjerojatno ne bi bilo ovoga mjesta", kaže ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš.

 

No, zahvaljujući herojskoj obrani i zajedništvu u najtežim trenucima, nakon 2244 dana progonstva Laslovčani su se vratili u svoje domove. Jučerašnjoj obljetnici nazočio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i sam, kao branitelj, u to vrijeme 1991. godine bio udaljen tek 8 kilometara od Laslova na južnoj bojišnici obrane grada Osijeka.

„Iskazujem osobito poštovanje za vašu hrabrost tijekom obrane mjesta Laslovo i tijekom samog probijanja, ali na kraju i na ovome danas što vidimo ovdje u Laslovu, a to je da ste svi i dalje kao jedan, da ste svi sada ovdje, da su djeca ovdje, da su vaši potomci ovdje, da su djeca, koja su tek krenula u školu ovdje i pale svijeće te slušaju o onome što je bilo u prošlosti i što se u njihovom selu događalo kada njih još nije bilo", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Jer doći će dan kada mi, koji smo nosili uniforme, nećemo biti ovdje, no, moraju znati na koji smo način obranili naše obitelji, naša sela, kako smo obranili Hrvatsku i njezinu samostalnost, zaključio je Anušić.

Odavanju počasti nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Zahvaljujući odlučnosti i mudrosti, hvala Bogu, preživjeli ste. No, nažalost pre velike žrtve je Laslovo podnijelo u Domovinskom ratu. Stoga, našoj Vladi je hrabrost hrvatskih branitelja i žrtva koju smo podnijeli u Domovinskom ratu inspiracija i nadahnuće", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U znak sjećanja na 48 poginulih i nestalih branitelja i civila učenici laslovačke osnovne škole upalili su 48 svijeća, a u prigodnom obilježavanju sudjelovali su mnogi mještani, članovi obitelji stradalih te predstavnici braniteljskih i drugih udruga iz Domovinskog rata.