STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

VRIJEME OBARA REKORDE: Listopad najtopliji u povijesti mjerenja

Da se klima mijenja, opće je poznata stvar, a promjene nisu zaobišle ni Hrvatsku. Listopad je oborio temperaturne rekorde, a iako još nije kraj godine, već sada imamo „višak“ sunčanih sati. Vremenske prilike analizirao je naš prognostičar Kristijan Božarov.

Listopad najtopliji u povijesti mjerenja
Listopad najtopliji u povijesti mjerenja

Jesen je obojala prirodu i donijela nam lijepo vrijeme. Nakon još jednog maglovitog jutra sunce je ponovno obasjalo Slavoniju i Baranju, a ove godine ga je bilo i više nego što je uobičajeno.

- Prema podacima DHMZ-a u Osijeku, ma i u većem dijelu Slavonije da nema ni jedne sekunde, jedne jedine sekunde sunca više do kraja godine mi smo već ispucali kvotu sunčanih sati za ovu cijelu 2022. Nevjerojatno sunčana godina, kaže prognostičar Kristijan Božarov.

Nevjerojatne su i temperature, posebice u ovom dijelu godine. U većini hrvatskih gradova, ističe Božarov, listopad je bio najtopliji u povijesti mjerenja.

U Poreču, u Istri, u Gosrkom kotaru, u Kninu, na Sljemenu, u Senju, Rijeci, Rabu, Splitu, Šibeniku, Zagrebu, Zadru, na Zavižanu, na Velebitu je ovo bio dosad najtopliji listopad. Što se Osijeka tiče tu smo se negdje izravnali s dosadašnjim rekordima. Ne samo da je 10. mjesec bio nevjerojatno topao, nismo zabilježili niti jedan jedini dan s temperaturom blizu nule, a kamoli u negativi nego su dnevni maksimalci rasli čak i do 30 stupnjeva. Na samom kraju mjeseca su dijelovi Slavonije išli do 27, a dijelovi Dalmacije i do 31 što se ne pamti, kaže Božarov.

Listopad je bio i neobično sušan mjesec, no manjak padalina je prisutan duže vremena.

Ovdje kod nas u Slavoniji još uvijek nedostaje 200 do 300 litara do današnjeg datuma u odnosu na nekakav prosjek, a Dalmacija to je posebna priča. U nekim dijelovima Dalmacije palo je od početka godine do danas kiše samo za jedan jedini mjesec, kao da je padala samo u siječnju i da više poslije nije pala ni kap kiše. Suša je ogromna, trebat će ta nadoknada, vidjet ćemo kada će stići, kaže Božarov.

Prema prognozama Božarova, i studeni će donijeti relativno blago vrijeme.

Nema zasada u planu sljedećih 15-ak dana nekih velikih zahlađenja. Malo će se temperature vratiti u rikverc, bit će nešto primjerenije dobu godine, ali zapravo minusa, mrazeva, snijegova zasada nema u planu. Naravno teško je reći kakva nas zima čeka, po dijelu sezonskih prognoza u siječnju bi moglo biti nešto hladnije i snježnije, ali to je ionako najhladniji mjesec u godini kada se to i očekuje, kaže Božarov.

Klima se mijenja, vidjet ćemo u kojem će se smjeru ti trendovi nastaviti, ali više nitko ne može zatvoriti oči pred ovim drastičnim promjenama, zaključuje naš prognostičar.