STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVAKA TREĆA ŽENA U SVIJETU JE ŽRTVA NASILJA: „Milijarda ustaje“ jer niti jedan oblik nasilja nad ženama nije prihvatljiv!

Svaka treća žena u svijetu žrtva je nekog oblika nasilja, a u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana. Kako bi se ukazalo na ovaj globalni društveni problem koji je iz godine u godinu sve prisutniji, i ovog Valentinova brojne organizacije uključile su se u kampanju „Milijarda ustaje“ te zajedničkim snagama poslale poruku – stop nasilju nad ženama!

Policajci, volonteri, plesači, učenici i brojni drugi građani devetu godinu zaredom zaplesali su protiv nasilja nad ženama.  Dio je to globalne plesne kampanje kojom se na kreativan način nastoji osvjestiti javnost o ovom gorućem problemu te poručiti kako niti jedan oblik nasilja nije prihvatljiv.

Svake godine obilježavamo i uključujemo se u ovu kampanju koja je globalna u preko 200 zemalja u svijetu i preko 20, 25 gradova u Hrvatskoj. Svake godine smo u jednom dijelu Osijeka, u drugačijem dijelu, a ove godine smo izabrali kao mjesto sudjelovanja u kampanji osječku tržnicu, kaže Marko Marić, policijski službenik za prevenciju PU OBŽ.

Nasilje nad ženama jedan je od najraširenijih oblika ugrožavanja temeljnih ljudskih prava koji velikim dijelom ostaje neregistriran jer, kako ističe, gotovo svaka žena čeka 10 do 15 godina da prijavi nasilje.

Postoje podaci koji kažu da će svaka treća žena na svijetu tijekom svoga života trpiti jedan od oblika nasilja. Što se tiče statistike na području naše županije, unazad nekoliko godina brojka se kreće preko 100 kaznenih djela nasilja u obitelji dok se prekršaji kreću oko brojke 500 s time da je ove godine i unazad nekoliko godina smanjen broj prekršaja nasilja u obitelji, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji, kaže Marić.

Kako bi se tome stalno na kraj, ključne su edukacija i prevencija, pogotovo kada su najmalađi u pitanju, a u tome policiji svojim aktivnostima redovito pomažu i pripadnici Crvenog križa koji su se rado odazvali i na ovu akciju.

S njima provodimo cijeli niz aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju nasilja, prevenciju ovisnosti, općenito prevenciju svih devijacija u ponašanju jer svima nam je zajednički cilj učiniti sretnije i zdravije društvo, pogotovo kada su u pitanju mladi koje na taj način odgajamo, kaže Goran Latković, ravnatelj društva Crvenog križa OBŽ.

Ova kampanja u svijetu se provodi od 2012. godine, a koreografiju je osmislila dramaturgirnja i aktivistkinja Eva Ensler.

Akcija je krenula od jedne članice plesnog studija u Americi u New Orleansu. Došla je jedna žena koja je bila zlostavljana i jedino kome se povjerila je njezin trener i to je ono što je prekrasno da slobodna aktivnost donosi jednu slobodu gdje se ljudi oslobode, pogotovo žene i djevojčice kažu nekoj prvoj osobi, a to je osoba od povjerenja, a to su ti naši treneri,voditelji, pedagozi, učitelji gdje djete dobije tu sigurnost da može reći da je zlostavljano, kaže Mira Sekereš iz Plesnog kluba SHINE.

Svi okupljeni još jednom su potvrdili kako ples može biti snažno oružje u borbi protiv raznih oblika društvene nepravde te da upravo glazbom možemo poslati poruke koje se nekada ne usudimo izreći.