STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

''TOLERIRANJE OVAKVIH PROVOKACIJA JE IZDAJA'': Mlinarić: Ovo je zadnji put da Pupovac dolazi 17.11. i baca vijenac u Dunav!

Na dan kada su 1991. u Vukovaru već naveliko počeli masovni zločini nad Hrvatima, istaknuli su iz Domovinskog pokreta, koalicijski partner premijera Plenkovića, Milorad Pupovac godinama u Dunav baca vijenac za srpske žrtve, protiv čega su ove godine odlučili glasno ustati. Poslani su dopisi premijeru i ministarstvu, a kažu, ukoliko se Vukovar kao mjesto posebnog pijeteta ne bude poštovao, nagodinu će svim dopuštenim sredstvima dolazak Milorada Pupovca spriječiti.

Mlinarić: Ovo je zadnji put da Pupovac dolazi 17.11. i baca vijenac u Dunav!
Vijenac Milorada Pupovca u Dunavu

17. studenog za Vukovarce, a posebno vukovarske branitelje ima simboliku Velikog petka, istaknuo je vukovarski branitelj i saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe. Iz tog razloga, dolazak Milorada Pupovca i bacanje vijenaca na današnji dan, u Domovinskom pokretu smatraju provokacijom i performansom.

- Poručujemo da više nećemo dopustiti to. Ovo je zadnja godina. Na kulturan, lijep način gradonačelnik Penava je poslao poruku premijeru. Postoji zakon koji je donijela njegova vlada o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Više ovo trpjeti nećemo, kaže saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Govoreći o Srbima koji su stradali u Vukovaru, Mlinarić je istaknuo sudbinu Gorana Kitića.

Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu je ubijen poslije pada grada. Vratio se u grad poslije pada, pustili su ga jer je Srbin. Ubili su 1992. godine u prvom mjesecu. Zavezali su ga za špagu ovdje na sto metara udaljenom mjestu, na ušću Vuke u Dunav, i ostavili ga tako danima. Misli li Pupovac na njega kada baca vijenac? Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, nitko nije ubijen na ovom mjestu u ovo vrijeme osim Hrvata, kaže Mlinarić.

Dopis su o tome poslali Vladi i ministarstvu branitelja.

- Toleriranje ovakvih organiziranih provokacija u očima svih nas Vukovaraca je ništa drugo nego izdaja, posebice kada u tome sudjeluju službeni predstavnici Vlade, koji, bez obzira na stranačku pripadnost, u svom javnom djelovanju prije svega predstavljaju Republiku Hrvatsku, kaže Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

Poručuju kako će, ukoliko i nagodinu se ista situacija ponovi, učiniti sve što je zakonom dopušteno kako bi to spriječili.

Nemojte nas tjerati da se moramo ponovno organizirati i ponovno spriječiti takve stvari. Gaze naše dostojanstvo, trpimo godinama. Dosta je bilo. Neka kažu ime i prezime ljudi koji su ubijeni kada dođu baciti vijenac. Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koji su ubijeni na Ovčari, 2717 poginulih u Vukovaru. Prema tome, bacati vijenac, a ne reći kome ga bacate, znači da se radi o laži, kaže Mlinarić.

Istaknuta je i mogućnost prosvjeda, ukoliko se Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta ne bude počeo poštivati oko ovog pitanja, poručili su iz Domovinskog pokreta.