STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

TJEDAN KARIJERA: Muzej, kazalište ili IT? Studenti FFOS-a po završetku studija imaju bezbroj prilika za zaposlenje

Gdje nakon završetka fakulteta? Pitanje je to koje si pri kraju školovanja postavljaju svi studenti pa tako i oni s osječkog Filozofskog fakulteta. A kako bi jednostavnije došli do svog zanimanja iz snova na ovom je fakultetu po prvi puta održan Tjedan karijera gdje se studentima predstavilo četrdesetak poslodavaca iz raznih područja – od humanistike do IT-a.

Muzej, kazalište ili IT? Studenti FFOS-a po završetku studija imaju bezbroj prilika za zaposlenje
Studenti FFOS-a po završetku studija imaju bezbroj prilika za zaposlenje

 

Studentske klupe ovi će mladi ljudi uskoro zamijeniti uredskim. Izbora je zaista mnogo kada su u pitanju društveno-humanističke znanosti što potvrđuje i Tjedan karijera koji je studentima dao uvid u sve ljepote i mogućnosti struke za koju se školuju.

-  Definitivno se nisam vidjela na području matematičkih znanosti, više me zanima pedagogija i smatram da sam po prirodi više za ovaj fakultet i usmjerenje u kojem se podučava. Maloprije sam bila za štandom informacijskog sektora u kojem se nikada ne bih vidjela, ali zapravo kroz razgovor smo došli do toga da se moj studij može povezati s nečime takvim što otvara vidike koliko budućih radnih mjesta može biti za studije za koje nikada ne bismo mislili da bismo se mogli pronaći, kaže Livija.

Dok Livija budućnost vidi u pedagogiji, njen kolega Stefan sreću je pronašao u sociologiji, a za oko su mu zapala različita zanimanja.

Vidio sam nekoliko zanimljivih štandova vezanih za IT sektor ili recimo bili su muzeji tu. Meni se to osobno jako svidjelo jer mislim da bi se u mom sektoru sociologije moglo pronaći dosta zanimljivih sadržaja i srodnih područja, kaže Stefan.

Premda naizgled u potpunosti suprotni, IT i humanistika se itekako isprepliću, a mjesta za društvenjake i humaniste ima u različitim područjima, tvrde poslodavci.

Već imamo iskustva od prije da to može funkcionirati i da funckionira. N: Jesu li već dolazili studenti s FFOS-a? Jesu imamo ih i na praksi i zaposlene. N: Za što su sve oni zaduženi? Imamo dio koji radi u marketingu, a dio u testiranju digitalnih proizvoda, kaže tehnički direktor Boris Rauš.

Samo par koraka niz hodnik našao se štand koji je posebno oduševio studente hrvatskog jezika i informatologije – onaj osječke Gradske i sveučilišne knjižnice.

Studenti informatologije kod nas rado navraćaju i uče i gledaju kako će im jednog dana izgledati njihovo radno mjesto. N: Je li bilo puno zaposlenih s FFOS-a? Da, imamo mnoge studente informatologije tako da nam je to iznimno drago, imamo i sutdente koji su na praksi i koji se obučavaju za neki budući rad, a kažem jako je puno toga pogotovo u studijskoj čitaonici što može olakšati ne samo njima, nego bilo kome studentu snalaženje u cijelom tom istraživačkom razvoju, kaže Tena Tormaš Marković, knjižničarka u GISKO-u.

A da naše zanimanje ne mora biti isključivo ono koje odabiremo pri upisu fakulteta najbolje znaju bivši studenati među kojima je i Tatjana koja već dugi niz godina radi u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Završila sam Hrvatski jezik i književnost i sad sam voditeljica propagande. N: Što biste preporučili budućim studentima? Budite uporni. Na mom slučaju se to jako dobro pokazalo jer sam nakon puno godina završila ovaj fakultet i pronašla sam posao koji nije u struci, ali koji me jako zanimao budući da inače sam i novinar, i to je bio logičan slijed da se bavim odnosima s javnošću i propagandom i nisam završila u nastavi za što sam se školovala, kaže voditeljica propagande u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića Osijek Tatjana Grganović.

Prvi je ovo put da se na Filozofskom fakultetu održao Tjedan karijera, a okupio je ukupno četrdesetak izlagača.

Mislim da se društvene i humanističke znanosti nalaze u srži svih zanimanja i mi mormao biti ono središte koje će onda emitirati onu poruku o kojoj će se raspravljati i to je ono što učimo studente da ne primamo olako informacije i da sa takvim jednim kritičkim stajalištem uđemo u ovo društvo i da uđemo u izradu produkata koji će rezultirati nečim materijalnim na koncu, kaže dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku Ivan Trojan.

Vjetar u leđa u ispunjavanju ovog cilja, ističe, bila je i odluka Ministarstva znanosti i obrazovanaja prema kojoj je omogućen rad redovitim studentima, a što je mladima otvorilo dodatne mogućnosti za razvoj karijera još za vrijeme studiranja.