STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SURADNJA POLICIJE I OPĆINA SE NASTAVLJA: Na području Miholjštine preventivnim projektima stopa kaznenih djela smanjena za 36%

Nastavlja se dugogodišnja suradnja Policijske uprave osječko-baranjske županije, Grada Donjeg Miholjca te općina Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina i Viljevo. Kao i do sada, naglasak je na provođenju zajedničkih aktivnosti i programa prevencije svih oblika rizičnog ponašanja koji se najviše usmjeravaju na najmlađe i najstarije.

Na području Miholjštine preventivnim projektima stopa kaznenih djela smanjena za 36%
Na području Miholjštine preventivnim projektima stopa kaznenih djela smanjena za 36%

Smanjenje kriminaliteta i podizanje razine sigurnosti svih građana u središtu su sporazuma o međusobnoj suradnji koji je danas potpisan između predstavnika policije, Grada Donjeg Miholjca i lokalnih općina. Sporazumom će se nastaviti provođenje i financiranje projekta „Zajedno više možemo“ koji obuhvaća niz preventivnih i edukativnih programa.

- Provodimo zapravo više projekata koji se odnose primjerice na sprječavanje prevara posebice starijih osoba, osoba starije životne dobi na kućnom pragu, zapravo prevenciju obiteljskog nasilja, prevenciju prometnih prekršaja i još nekoliko projekata koji se tu provode, kaže Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

Premda se projekt usmjerava na sve dobne skupine, poseban naglasak stavljen je na osobe treće životne dobi kao one koje su najviše izložene riziku od prevara i kriminalnih radnji.

Pojavi se neka osoba koja se lažno predstavi. To može biti policajac, instalater koji ide očitati neko brojilo ili netko tko nudi nešto na prodaju od raznih masažera, jastuka za grijanje. Imali smo situacije gdje su građani dolazili kao da dolaze iz banke da pripreme svoje novce da imaju neke krivotvorine pa će im oni provjeriti i vratiti originale i žene, starije osobe predaju svu svoju ušteđevinu prevarantu i ostanu bez svih tih novaca, kaže načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

Kako bi se tomu stalno na kraj, velika pozornost usmjerena je na podizanje svjesti građana o raznim opasnostima, kako kod starijih, tako i onih najmlađih.

Vrlo bitno je krenuti s edukacijom djece od samog vrtića, osnovne škole, srednje škole pa normalno onda i ovih starijih osoba kod kuće kako bi onda s vremenom oni spoznali značaj kako se ponašati, što je dobro, što nije dobro i onda da jednoga dana stvarno svedemo broj nepoželjnih događanja na jednu najmanju moguću mjeru, kaže Aladić.

A zahvaljujući ovoj, već sada dugogodišnjoj suradnji, tome su sve bliže.

Ovi naši preventivni projekti daju rezultate. Evo bilježimo sada kada pogledamo 2022. u odnosu na prethodnu godinu imamo ukupno smanjenje svih kaznenih djela za 36% što je jako značajno. Tim preventivnim projektima jednostavno doprijeli smo do naših građana, naučili ih nekom zaštitnom ponašanju. Znači manje je prijevara, teških krađa, krađa, stradavanja u prometu, kaže Bece.

Do sada su u sklopu ove suradnje građanima, među ostalim, podijeljeni reflektirajući prsluci za sigurnije sudjelovanje u prometu te su održane dječje predstave edukativnog karaktera. A projekt će se se osim u Donjem Miholjcu nastaviti i na području općina Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina i Viljevo.