STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

DAN GČ GORNJI GRAD: Najveća osječka četvrt pred novim kapitalnim projektima

Svečanom sjednicom, svetom misom i polaganjem vijenaca u čast hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na blagdan svetih Petra i Pavla najveća osječka četvrt Gornji grad proslavila je svoj dan.

Najveća osječka četvrt pred novim kapitalnim projektima
Najveća osječka četvrt pred novim kapitalnim projektima

U središtu Osijeka trenutačno se odvija nekoliko kapitalnim projekata rekonstrukcije. 

Gradonačelnik Ivan Radić nazočio je svečanoj sjednici, prije toga i radnom sastanku kazavši kako se najveći projekti poput izgradnje podvožnjaka u Ulici Leopolda Mandića financiraju iz EU fondova, a prema najavama bit će gotov do kraja 2023. godine.

Ono što želim istaknuti je da će taj podvožnjak građane koštati nula kuna s obzirom da smo uspjeli naći sredstva iz Kohezijskog fonda i 15 posto iz državnog proračuna. Također tu je i energetska obnova OŠ Franje Krežme i također je financirana iz EU fondova i ono što želimo po pitanju školstva napraviti je OŠ Vladimira Becića, želimo ju proširiti kako bi omogućili da što veći broj djece može ići u tu školu, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

A što se tiče predškolske djece u planu je proširenje vrtića „Latica“.

Pojedini vijećnici  gradonačelnika su radnom sastanku upozorili na probleme i zapuštenost secesijskih pročelja, parka Zrinjevac i biciklističkih staza.

- Želimo bolje pločnike, bolje biciklističke staze i ljepši HNK i Zrinjevac i zapravo sve ono što sam ranije rekao. Ova je gradska četvrt ogledalo Osijeka  i cijele SiB i želimo da nam svakim danom življenja bude sve bolje, rekao je gradski vijećnik Grada Osijeka Antonio Sobol.

Središte Osijeka lice je grada i važno je znati kako ga vide i sugrađani i gosti, čulo se na sjednici.

Mi smo osnovali Povjerenstvo koje donosi novi Pravilnik o odlukama o komunalnom redu. Moram reći da smo dosad sufinancirali milijun i 100 000 kuna obnovu pročelja i ja pozivam sve naše sugrađane da se uključe i da ćemo mi sufinancirati ali ne možemo tu obnoviti privatno nekome fasadu to moraju građani, kaže Radić.

Najveća gradska četvrt na raspolaganju ove godine ima 573 tisuće kuna.

Najveći dio sredstava ćemo dati na izgradnju nogostupa koji su nam ipak su gradske četvrti vezane uz komunalne probleme i veliki  dio ćemo sredstava dati na obnovu sportskih igrališta.Tu ćemo najviše pozornosti dati na Vijenac Augusta Cesarca, kaže predsjednik GČ Gornji Grad Osijek Tomislav Dagen

U planu je i obnova istočnog dijela Zrinjevca, što je kao prioritet istaknuto i prošle godine na isti dan. Sudeći po svemu, puno je planova, nadamo se i dovoljno vremena i novaca.