STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

U OSIJEKU STAO TRAMVAJSKI PROMET: Nenajavljeni snijeg iznenadio građane - cestari se vodili norveškom prognozom

Prvi ovosezonski snijeg zabijelio je jutros Slavoniju i Baranju, unatoč drugačijim prognozama meteorologa. Najviše poteškoča prouzročio je vozačima, koji su jutros morali na posao. U Osijeku stao je i tramvajski promet zbog zaleđenih gornjih vodova. Ipak, većih poteškoća u prometu nije bilo, a iz zimskih službi poručuju kako ih nenajavljeni snijeg nije iznenadio.

Prvi pogled kroz prozor jutros mnoge je iznenadio. Snijeg koji je pao i zabijelio Osijek i okolicu domaći prognostičari nisu predvidjeli.

Ipak, manje je divno jutros bilo svima onima koji su morali na posao. Mnogi su imali i neplaniranu jutarnju rekreaciju, a trebalo je i ranije krenuti na svoja odredišta.

Od ranoga jutra u pogonu su bile i zimske službe lokalnih tvrtki.

U Cestingu tvrde kako ih snijeg nije iznenadio.

"Ja pratim četiri prognoze. Osim DHMZ-a, Vakule i norvešku, koja je najavljivala snijeg. Znači, ja od četiri prognoze uzimam u obzir dvije koje su približne. Jučer je već išla obavijest prema našim nadcestarijama da dignu ljude, jer znali smo, pretpostavili smo da će snijeg. Bolje da promaši prognoza, nego da Cesting promaši, tako da smo mi bili pripremljeni", kaže voditelj Zimske službe Cestinga Nikola Ercegovac.

 

Ceste su od pet ujutro posute soljom, a potom se po prioritetima ralicama čistio snijeg s kolnika, koji se, kažu u Cestingu, smatraju prohodnim sve do 10 centimetara snijega na njima.

"Naši građani nisu bili pripremljeni za ovaj snijeg i svi su išli kao da je plus 15. Nastao je možda problem u prometu, nisu očistili stakla i tako. Mi smo pripremeljeni, radimo, dajemo sve od sebe. Mislim da su naše ekipe odradile dosta dobar posao na tom snijegu, nema njega puno, par centimetara", kaže Ercegovac.

Zadovoljni su i u osječkoj gradskoj upravi reakcijom Unikoma, čije su službe, kako je jutros rekao gradonačelnik Ivan Radić, na terenu bile još dok je padala noćašnja kiša. Soljom je posipano 180 kilometara gradskih prometnica.

"Do sada je Unikom bacio 100 tona soli na području grada Osijeka. Kao što vidite ceste su prometne. Sve raspoložive ekipe Unikoma su na terenu. Svih 14 strojeva plus 5 do 6 malih strojeva. 50 ljudi je u ovome trenutku na terenu i čisti snijeg kako bi i ceste bile prometne, a i nogostupi bili prohodni. Što se tiče GPP-a, naime, gornji kontaktni vod zbog niske temperature je zaleđen, stoga tramvaji ne mogu u ovome trenutku prometovati, ali odmah se umjesto tramvaja na teren poslalo 6 autobusa", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Novog snijega noćas i sutra ne bi trebalo biti, ali ostaje opasnost od poledice, pa se vozači pozivaju na dodatan oprez.