STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PRIJEDLOG DOMOVINSKOG POKRETA: ''Nove vrtiće i škole nazvati imenima ubijene djece u ratu!''

U Hrvatskoj je u vrijeme Domovinskog rata ubijeno više od 400 djece, a samo na području Osječko-baranjske županije njih 39. Domovinski pokret na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine izašao s inicijativom da se svi vrtići, osnovne i srednje škole, koje su trenutačno u izgradnji, nazovu po njihovim imenima.

''Nove vrtiće i škole nazvati imenima ubijene djece u ratu!''
Domovinski rat, ilustracija

Ljiljana Jaroš iz Osijeka 14 godina, Silvija Kovačec iz Osijeka 15 godina, Josipa Brekalo iz Čepina 17 godina, Ivana Vujić iz Osijeka 13 godina, Larisa Rikert iz Belišća 9 godina, Biljana Vrbanić iz Osijeka 17 godina, Gordana Vrbanić iz Osijeka 16 godina, Renato Lazar iz Osijeka 18 godina i Dragan Cvetković iz Bizovca 11 godina.

Ovo je osam imena i prezimena djece ubijene u srpskoj agresiji na Hrvatsku iz Osječko-baranjske županije, koja se nalaze na popisu županijske Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata, a koja je na sjednici osječko-baranjske županijske Skupštine pročitao vijećnik Domovinskog pokreta Zlatko Ahić.

"Ono što je zastrašujuće da za te zločine nitko, nikada nije odgovarao, a nažalost bojimo se da ni neće, jer je prošlo 30 godina. Nažalost, briga i Republike Hrvatske prema obiteljima poginule djece je i ovdje zakazala, i sad se možemo stvarno pitati kakvi smo mi to ljudi kada smo dozvolili da se za te strašne zločine nitko ne osudi, a da Republika Hrvatska nije ni pokušala učiniti nešto da nadoknadi financijsku i materijalnu pomoć tim roditeljima", kaže Zlatko Ahić (Domovinski pokret).

A može, barem nešto učiniti Županija, smatraju u Domovinskom pokretu.

"I stoga pitam, i predlažem, u svoje osobno ime, u ime Domovinskog pokreta da u ime ubijene djece i nasilno prekinutog djetinjstva, uz naravno dozvolu njihovih roditelja i obitelji, svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, koje su u izgradnji i trenutno se grade da ih nazovemo po imenima te djece. I to je najmanje što mi kao vijećnici Županijske skupštine možemo učiniti u znak vječne zahvalnosti i spomen toj djeci", kaže Ahić.

Spomenuo je uvodno Ahić i inicijativu za Aleksandru Zec, djevojčicu iz Zagreba, koja je u prosincu 91. godine brutalno ubijena sa svojom obitelji.

"Pohvalna inicijativa da se u sjećanje na tu djevojčicu imenuje trg ili ulica u Zagrebu. Ono što nije pohvalno, i što je za svaku osudu, pripisivati taj zločin hrvatskoj državi, jer su taj zločin počinili pojedinci, kriminalci, koji su bili odjeveni u uniforme pričuvnog sastava MUP-a. I kada to kaže predsjednik RH onda krene orkestrirana kampanja iz takozvanih udruga, njih je bilo 18, da je prešao na stranu protagonista najmračnijih događanja u našoj povijesti i najružnijih djela sadašnjosti", kaže Ahić.

Spominju, kaže Ahić, i prvog hrvatskog predsjednika, kojega izjednačavaju s osuđenim ratnim zločincem Goranom Hadžićem. Ono što ga posebno čudi i zabrinjava je to što nitko iz aktualne državne vlasti ne reagira na takve podle i besmislene laži.

"Vjerojatno je to zato što je glavni protagonist pljuvanja po hrvatskoj državi glavni oslonac vladajućoj koaliciji. Njemu nije problem generalizirati vojsku države i narod ako ti pojedinci koji su učinili zločine dolaze iz hrvatskog naroda, međutim, kad iz jednog drugog naroda dolaze zločini, koji su bili sustavni i organizirani, s ciljem ubijanja i protjerivanja svih drugih s okupiranih područja, tada se ne osuđuju ni pojedinci, niti se generalizira cijeli narod. To je vjerojatno što taj i takav čovjek dolazi iz stranke SDSS, koja je nasljednica stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić", dodaje Ahić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić odgovorio je kako se slaže s ovim tezama i da podržava inicijativu Domovinskog pokreta.

"Potpisujem apsolutno sve što ste rekli. Ja o tom pričam već jako dugo i svakako to potpisujem. To ste mogli čuti puno puta izravno od mene i kroz moje izjave u medijima, čak sam išao ja i korak dalje, kada govorimo o dotičnom gospodinu koji drži predavanja cijeloj Hrvatskoj, kako i na koji način trebamo funkcionirati, a sam pripada jednoj organizaciji koja je nastala na temeljima ratnog zločina i ratnog zločinca", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Kada je riječ o inicijativi za imenovanje obrazovnih ustanova imenima poginule djece Anušić je rekao kako je potrebno tome pristupiti širom i stručnom raspravom, uključujući i roditelje djece.