STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

PRIKAZAN I FILM ''KOTA 122'': Obilježena 31. godišnjica osnutka 122. brigade

Prije 31 godinu u Đakovu je osnovana 122. brigada Hrvatske vojske koja je držala prvu liniju bojišnice. Kroz nju je prošlo oko 4 i pol tisuće branitelja od kojih je 53 dalo svoje živote za Hrvatsku.

Obilježena 31. godišnjica osnutka 122. brigade
kunedj

Dostojanstveno i s nostalgijom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svečanom akademijom obilježena je 31. obljetnica formiranja 122. brigade Hrvatske vojske. U Drugutovici, Vukovaru, Nuštru, Maloj Bosni, Tominom Hrastu i Hrastinu pripadnici ove postrojbe pokazali su svoju hrabrost državši prvu liniju bojišnice dugu 27 kilometara, a iskazali su se i u Bosanskoj Posavini kao dragovoljci.

Ova brigada osnovana je 26. rujna 1991. godine u Đakovu. U početku su ju činile dvije pješačke bojne, te prateće postrojbe, no zbog pogoršanja opće vojne situacije u istočnoj Slavoniji, brojno stanje je povećano. Kroz nju je prošlo oko 4500 ljudi, među kojima je njih 53 poginulo, a 297 ranjeno.  

A svečano obilježavanje 31. obljetnice 122. brigade se, nakon formalnog dijela, preselilo u đakovački Hrvatski dom gdje je premijerno prikazan film Zlatka Mesića.

 „Kota 122“ dokumentarni je film premijerno prikazan u đakovačkom Hrvatskom domu u sklopu svečanosti obilježavanja osnutka 122. brigade Hrvatske vojske. Sniman je u Đakovu, Vukovaru, Zagrebu, Šodolovcima, Koritni i Tominom Hrastu, a iza njega stoji Zlatko Mesić.