STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

MARIO RADIĆ: ''Od HDZ-ove vertikale u Osijeku vertikalno raste samo korov''

Vlasti u državi i gradu Osijeku pokazuju se lošim gospodarima, upozorio je danas iz Osijeka potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić. Naveo je primjer obnove tramvajske infrastrukture u gradu, u koji se, kako je rekao, bespotrebno ulaže silan novac Europske unije te primjere plinske afere i viškova cjepiva za koronavirus na državnoj razini, koji će građane nepotrebno koštati milijune eura.

Još prije pola godine započeli su radovi na obnovi tramvajske infrastrukture u osječkoj županijskoj ulici, a u protekla 3 mjeseca nisu se pomaknuli s mrtve točke, upozorio je potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Zoran je to, kaže, primjer kako se troši novac Europske unije i kako izgledaju projekti osječke gradske uprave, koji se pompozno najavljuju.

Zadnja 3 mjeseca nitko ništa nije radio. Sad vidim da su danas došli nešto malo raduckat, pa im zahvaljujem na tome, a zahvaljujem što i gradska uprava prati pressice Domovinskog pokreta, kaže potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić.

90 posto ovoga projekta odnosi se na zamjenu tramvajskih tračnica, na što će se utrošiti deseci milijuna eura, ustvrdio je Radić, ističući kako ni jedan grad u proteklih 50 godina nije radio takve izmjene.

Evo moje pitanje. Koliko će se ljudi vratiti radi zamjene šina iz Dublina u Osijek? Koliko će radnih mjesta ove šine otvoriti? A ta slavna vertikala o kojoj smo slušali sve ovo vrijeme, vertikala HDZ-ova od Zagreba preko Osijeka, da će to donijeti blagodati, reći ću vam jedni stvar, od te vertikale jedino korov raste ovdje iza mene, tamo ga ima po metar veličine ispred zgrade Županije. To je jedini primjer kako je vertikala uspjela, kaže Radić.

Zbog radova na godinu je dana zatvorena cijela tramvajska mreža u Osijeku, a radovi na 200 metara u centru grada stoje mjesecima, upozorio je potpredsjednik DP-a, što, kako je rekao, pokazuje koliko je grad loš gospodar, kao i država u brojnim slučajevima, od kojih je posljednji afera s plinom.

Ovaj tjedan, rekao je, bit će jasno tko je krivac za to.

Ovaj tjedan će i u Sabor doći ti papiri, pa će biti potpuno jasno o čemu se tu radi. Tu se radi o jednom osobnom ratu, kojeg Hrvatska plaća, kaže Radić.

U pitanju je osobni rat između ministra Filipovića i uprave HEP-a, odgovorio je Radić na novinarski upit.

Komentirao je i viškove cjepiva naručene u koronakrizi, koji će, kako je rekao, skupo koštati hrvatske građane i državu.

Po zadnjim podacima navodno je iskorišteno 5 milijuna cjepiva. 10 milijuna cjepiva će biti, što donirano, što bačeno ili će se držati u skladištu do isteka roka. To vam je otprilike 200 milijuna eura ili milijardu i pol kuna. To je 6 ovakvih tramvajskih projekata, koji će biti bačeni, jer je netko bio prepametan, pa je u EU 4,6 milijardi cjepiva naručio za 450 milijuna stanovnika i to platio 80 milijardi eura. I za tu odluku je i naš premijer digao ručicu, kaže Radić.

A jednako tako premijer i Hrvatska u Europskoj uniji dižu ruke i kada je u pitanju rješavanje problema s imigrantima i njihovim zapošljavanjem, upozorio je Radić.

To vam je isto taj dio, kad gledamo cijeli proces kako ide, mi ulupavamo novac u ovakve projekte bespotrebno, onda kupujemo cjepiva koja bacamo, onda nakon toga nemamo novca, i nakon toga, prekjučer je bio opet pokušaj odluke da svaka zemlja mora određenu kvotu imigranata dovesti, a kazna po jednom imigrantu je 20 tisuća eura. Znači, samo da pričamo o dvije tisuće imigranata, raspravljalo se i o 10 tisuća, to vam je 400 milijuna eura, 3 milijarde kuna. Kada to zbrojimo te 3 milijarde plus milijardu i pol za cjepivo dolazimo do 4 i pol milijarde. Toliko mi uplatimo u Europsku uniju, zakljućuje Radić.

Prvo su nam djecu natjerali na iseljavanje u inozemstvo, pa sad pod krinkom da nemamo radne snage i novca, žele uvesti imigrante u Hrvatsku. Tako će otprilike završiti i projekt JABIL u Osijeku, zaključio je Radić.