STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OKRUGLI STOL U OSIJEKU: Odakle negativna percepcija prema hrvatskim braniteljima, i može li se promijeniti?

Kakav je stav hrvatske javnosti prema hrvatskim braniteljima, mogu li se negativne percepcije promijeniti, i što na njih utječe? Glavna su ovo pitanja Okruglog stola pod nazivom "Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima“, a koji se održava diljem Hrvatske. Okrugli stol pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja privukao je danas brojne zainteresirane i u Osijeku.

Odakle negativna percepcija prema hrvatskim braniteljima, i može li se promijeniti?
Odakle negativna percepcija prema hrvatskim braniteljima, i može li se promijeniti?

Percepcija hrvatskih branitelja u Hrvatskoj nerijetko se mijenja ovisno o političkoj situaciji u državi. No, ona je često vrlo negativna, pogotovo u određenim društvenim skupinama,  upozorio je organizator Okruglog stola Đuro Glogoški.

- Ono što smo do sada zaključili na održanim okruglim stolovima, znači uz političare da su glavni problem mediji u Hrvatskoj kada je u pitanju ta negativna percepcija javnosti. Nažalost mediji pišu samo o negativnim stvarima kada su u pitanju hrvatski branitelji, ono što je pozitivno o hrvatskim braniteljima rijetko ćete pronaći u medijima, kaže Đuro Glogoški, organizator okruglog stola, Udruga 100%-tnih HRVI 1. skupine.

Okrugli stol o utjecaju i posljedicama negativne percepcije hrvatskih branitelja okupio je u Osijeku predstavnike branitelja, politike, medija, civilnih osoba s invaliditetom i drugih. Moglo se na njemu čuti razne stavove, od onih desnih političara koji su osudili ovakvu negativnu percepciju, preko mišljenja kako su upravo sami branitelji najviše krivi za nju, do stava kako su neka od prava koja branitelji danas ostvaruju diskriminatorna prema drugim skupinama.

- Mi ćemo iznijeti svoje stavove, prvo saslušati jednu stranu, mi ćemo kao biti u nekoj drugoj strani, jer kažem, invaliditet je invaliditet, po meni, to će doći do neke rasprave ovdje, ne može biti razlike između 100% invalidnosti i 100% invalidnosti, svi mi imamo svoja prava, imamo i svoje obveze, i sad kažem u debati ćemo vidjeti gdje će to završiti, kaže Goran Gojković, Udruga paraplegičara i tetraplegičara OBŽ.

Okrugli stol s ovom temom do sada je održan u Zagrebu i Slavonskom Brodu, slijedi i Vukovarsko-srijemska županija, a plan je organizatora održati ga u svakoj od županija u Hrvatskoj. Najavili su i kako ćerezultate okruglih stolova dostaviti  nadležnim institucijama, prvenstveno Ministarstvu branitelja kako bi se vidjelo u kojem pravcu institucije trebaju ići kako bi se percepcija prema braniteljima promijenila.