STV Live
Srijeda, 02. srpanj 2025.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''APPLERESIST'': Odgovor znanosti na klimatske promjene - kasniji sortiment jabuka otporniji je na sušu

Klimatske promjene sve više utječu na poljoprivrednu proizvodnju, pa se od znanosti očekuje da stvori otporniji sortiment na sve učestalije stresne situacije. Skupina domaćih znanstvenika s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u protekle je tri godine istražila utjecaj suše na proizvodnju jabuka u sklopu projekta „Appleresist“. Poznati su i rezultati, koji su predstavljeni na završnoj konferenciji projekta.

Odgovor znanosti na klimatske promjene - kasniji sortiment jabuka otporniji je na sušu
Odgovor znanosti na klimatske promjene - kasniji sortiment jabuka otporniji je na sušu

I jabuke u domaćim nasadima pod sve većim su stresom, a kako bi bile otpornije treba im pomoć znanosti. Zbog toga je pokrenut projekt Appleresist, koji je nakon tri godine stigao do svog završetka.

Radi se o projektu koji je bio sufinanciran sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske. Radi se o istraživanju o otpornosti jabuke na toplinski i sušni stres, i tijekom provedbe projekta, koji je trajao 3 godine i 2 mjeseca, došli smo zapravo do vrlo značajnih rezultata. Treba naglasiti da je projekt rezultirao izradom vodiča za proizvođače, ali i elaboratom o svim sortama koje su bile uključene u ovaj pokus, kaže voditelj projekta prof. dr. sc. Tomislav Vinković s FAZOS-a.

Riječ je o 33 sorte jabuka različitih grupa dozrijevanja posađenih na lokacijama fakultetskog pokušališta u Tenji i pokušališta Agencije za poljoprivredu i hranu u Donjoj Zelini. Rezultati istraživanja pokazali su prednost određenih sorti, što će uvelike pomoći u budućem planiranju i podizanju nasada jabuka.

Možemo izdvojit sorte koje su otpornije na fuzikladij, koje su se pokazale vrlo dobre u našim agroklimatskim uvjetima. To su primjerice sorta Topaz, Pinova, Florina. Tržište zahtjeva obojenije jabuke od onih koje imaju temeljnu boju zelenu ili žutu. Problem je nastao zbog klimatskih promjena koje vrlo utječu na sam rast i razvoj ploda, dolazilo je do ožegotina na plodovima koji su bili izloženi suncu i to je sada sve veći problem i idemo u pravcu sljedećih istraživanja da napravimo nekakvu zasjenu, kaže dr. sc. Tvrtko Jelačićvoditelj istraživanja, HAPIH.

Za sam istočni dio Hrvatske preporuke idu u smjeru kasnijeg sortimenta jabuka, koji se u istraživanjima pokazao otpornijim na ekstremnu sušu.

Na primjer Granny smith, kao jedna koja se izdvojila i po veličini ploda, i po tome da plod nije imao na sebi nikakve fleke od sunčeve radijacije i tako dalje, ali sve će bit zapravo vrlo detaljno opisano i opisano u vodiču, kaže Vinković.

Osječki FAZOS nositelj je projekta ukupno vrijednog 425 tisuća eura, a partner Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Osim podignutih novih nasada jabuka na pokušalištima nabavljena je i vrijedna laboratorijska oprema i mehanizacija.

Ono što je jako važno da mi kroz ovo jačamo i dalje našu suradnju s HAPIH-om. Važno je da smo se uspjeli opremiti u više različitih aspekata, i ono što je najvažnije, je to da ćemo se povezati s lokalnom zajednicom i proizvođačima s konkretnim rješenjima koje ćemo im ponuditi, kaže prof. dr. sc. Brigita Popović s FAZOS-a.

Jabuka je jedna od naših najdominantnijih voćnih vrsta. Jedina, uz mandarinu, koju proizvodimo u dostatnim količinama za vlastite potrebe, i utoliko ovakvi projekti imaju dodatnu važnost i težinu.