STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
24°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ZAJEDNIČKI PROJEKT GRADA, UNIKOMA I TRŽNICE: OPG-ovcima podijeljen prvi kompost nastao odvajanjem biootpada s osječke tržnice

U prošloj godini na području Osijeka prikupljeno je gotovo 6 tisuća tona biootpada, a ove se godine očekuje čak 8 tisuća. Jedan od većih generatora su osječke tržnice. Stoga su početkom listopada na glavnoj tržnici postavljeni spremnici i posude za biootpad kroz suradnju Grada, Unikoma i Tržnice Osijek. Prikupljeni biootpad odvozi se u kompostanu, a rezultat ovoga projekta je današnja prva podjela prirodnog organskog gnojiva obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na gornjogradskoj tržnici.

OPG-ovcima podijeljen prvi kompost nastao odvajanjem biootpada s osječke tržnice
Kompostiranje

Osječka tržnica jedan je od velikih generatora biootpada, a koji se odnedavno koristi kao sirovina za proizvodnju prirodnog organskog gnojiva u Unikomovoj kompostani. Projekt je to koji je pokrenut početkom listopada te je dobro prihvaćen i među prodavačima.

„Ovdje imamo dvije tvrtke Unikom i Tržnicu koje jednim sinergijskim učinkom pomažu i našim OPG-ovcima te općenito građanima grada Osijeka prikupljajući biootpad u ovom projektu s Tržnicom i posebnim posudama, a nakon toga proizvodeći kompost i najkvalitetniji kompost koji je trenutačno dostupan na tržištu", kaže Igor Medić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.

Kompost se proizvodi u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i Centrom primijenjenih bioznanosti. Danas je na gornjogradskoj tržnici održana prezentacija domaćim OPG-ovima te podjela prvog komposta nastalog preradom biootpada s osječke tržnice.

"Ovo je na jedan način zahvala njima što su podržali ovaj naš projekt i vrijedno razdvajaju biootpad. Isto tako želim uputiti zahvalu svojim djelatnicima, koji također velike napore ulažu u razvrstavanje otpada. Osim biootpada krenuli smo i u razvrstavanje papira, plastike i tekstila te na taj način pokazali ekološku osviještenost i brigu o zaštiti okoliša", kaže Ivana Davidović, direktorica Tržnice Osijek.

Grad Osijek generira otprilike 30 tisuća tona otpada koji završava na odlagalištu Lončarica, a ovaj i njemu srodni projekti imaju za cilj kroz recikliranje smanjiti tu količinu za 50%.

"Što budu više reciklirali to ćemo bolje čuvati našu Lončaricu, čuvat ćemo okoliš. A tko bude kompostirao i odvajao biootpad dobit će po cjeniku i manju cijenu odvoza otpada. Ovo ćemo nastaviti, proširiti sa svim gradskim tvrtkama i sa svim pravnim osobama na području grada, a i šire kako bismo generirali otpad kroz reciklažu u sirovine koje se onda dalje transferiraju na tržište", kaže Mario Turalija, direktor Unikoma.

Krajnji cilj je tzv. zero waste odnosno koncept života s manje smeća, zaključuje Turalija.