STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Virovitičko-podravska

INVESTICIJA VRIJEDNA OKO 12 MILIJUNA KUNA: Orahovica – slavonski rehabilitacijski centar

Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama. U Hrvatskoj je samo u 2019. godini od posljedica kardiovaskularnih bolesti umrlo 22 tisuće ljudi, odnosno 42,5% od ukupno umrlih. U slučaju bolesti, nakon zahvata, najvažniji je proces oporavka. Upravo o tome se razgovaralo na 3. posljediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja u Orahovici, koja će i sama uskoro biti slavonski rehabilitacijski centar.

Orahovica – slavonski rehabilitacijski centar
Orahovica – slavonski rehabilitacijski centar

Odgovor na pitanje – kako unaprijediti kardiovaskularnu prevenciju i rehabilitaciju dobili su studenti medicine na 3. poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja pod imenom „rehabilitacija u kliničkoj medicini“, a u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

"Osim kardiovaskularne rehabilitacije tu je pulmološka, neuro-rehabilitacija. Imamo elemente iz integrativne medicine. To je drugi dan, gdje se uključuje „vino i srce“, znači utjecaj prehrane i pića na zdravlje. Imamo ove godine i ljude koji nisu iz područja biomedicine i zdravstva nego iz tehničkih znanosti", kaže dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

A kroz takav interdisciplinarni pristup studenti su saznali više o korištenju termovizije u medicini, koja se sve češće rabi za rano otkrivanju bolesti. No, s obzirom na trenutačnu situaciju u svijetu, teme su dakako bile prilagođene i COVID-u.

"Teme su apsolutno prilagođene i u pogledu kardiologije i u pogledu respiratornog i neuro. Znamo da nam je COVID u mnogočemu promijenio živote, da ostavlja silne mogućnosti posljedica i na kardiovaskularnom i na respiratornom i na našem mentalnom zdravlju, neurološkom. I upravo se otvaraju jedna sasvim nova interdisciplinarna područja rehabilitacije post-covid bolesnika. To je nešto što živimo i što nešto što uključujemo u naše institucije rehabilitacijske diljem Hrvatske", kaže prof. dr. sc. Goran Krstačić s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Jedan takav rehabilitacijski centar, na 1300 četvornih metara, uskoro će biti otvoren i u Orahovici, a služit će kao regionalni centar za svih pet slavonskih županija.

"Bolesnici koji su bili tretirani kod invazivnih kardiologa, znači ugrađeni stentovi, ili kardiokirurga, gdje su operacije napravljene, takvi bolesnici u pravilu čekaju skoro godinu dana na rehabilitaciju. Svih pet slavonskih županija daju najveći broj takvih bolesnika. S ovim centrom će se smanjiti to čekanje jer u cijeloj stvari je bitno što prije krenuti na rehabilitaciju tako da bi konačni rezultati bili što bolji", kaže Včev.

Sami građevinski radovi na novom rehabilitacijskom centru u Orahovici bit će gotovi do kraja studenog ove godine nakon čega će se krenuti u opremanje te se otvorenje očekuje tijekom iduće godine. Vrijednost investicije iznosi približno 12 milijuna kuna.