STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ORAHOVICA: Za kraj kolovoza stiže 20. Ljetna škola mladih Crvenog križa

Od 20. do 28. kolovoza u Orahovicu se vraća Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. Kroz nju su prošle brojne generacije volontera, a njih 100-njak sudjelovat će u njezinom 20. izdanju.

Za kraj kolovoza stiže 20. Ljetna škola mladih Crvenog križa
Za kraj kolovoza u Orahovicu stiže 20. Ljetna škola mladih Crvenog križa

Od čega 72 s područja Osječko-baranjske županije, dok su ostali iz Društava Crvenog križa s područja Novog Sada, Sombora, Tuzle i Brčkog. Sudjelovat će i jedan dio mladih koji trenutačno boravi na području naše Osječko-baranjske županije, a koji je pod zaštitom zbog rata u Ukrajini, s ciljem njihove integracije i priključivanja radu Crvenog križa, kaže Goran Latkovićravnatelj Društva Crvenog križa OBŽ.

Mi smo educirali preko 2500 tisuće mladih unutar Društava Crvenog križa Osječko-baranjske županije i zapravo obnovili kadrovsku strukturu kojom danas društvo raspolaže, kako s odraslima, tako i s mladima. Uz to, treba reći da je dosad od osam ravnatelja u ustroju županijskog Crvenog križa, dakle sedam gradskih i županijskih, njih pet prošlo Ljetnu školu mladih i izrasli su u kadrove spremne za rukovodne strukture, kaže predsjednik Društva Crvenog križa OBŽ Marko Đukić.

Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi, mladi se osposobljavaju za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa.

Tu su programi za osposobljavanje za voditelje programa prve pomoći, osposobljavanje za voditelje programa realističnog prikaza ozljeda, osposobljavanje za voditelje programa terenskih jedinica, za programe prevencije gdje je fokus stavljen na prevenciju ovisnosti, te program koji sam spomenuo integracija migranata, poštivanje različitosti integracije pod nazivom „U čemu je razlika ako sam različit?", kaže Latković.

Sudionike očekuju i zanimljive radionice, te predavanja stručnih predavača na teme međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava, klimatskih promjena i drugih koji će obogatiti njihovu humanitarnu i društvenu aktivnost.

Mladi kad završe Ljetnu školu potpisat će izjavu da su osposobljeni za područje za koje su dobili uvjerenje da su prošli Ljetnu školu. U svojim društvima provest će najmanje četiri radionice i tu dolazi do multiplikacije unutar vršnjačke edukacije. Ljetna škola je jednostavno kultna za Hrvatski Crveni križ, kaže Đukić.

Za Ljetnu školu Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije dobilo je „Posebno volontersko priznanje“ i to baš ove godine kada se obilježava i 145. godišnjica humanitarnog djelovanja Crvenog križa na tlu Republike Hrvatske.