STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVE VIŠE ONIH KOJI SE ODLUČUJU ZA ZABRANU: OŠ Ivana Filipovića škola bez mobitela – učenici podjeljenog mišljenja o novoj odluci

Prednosti tehnologije su mnogobrojne, no isto tako i mane, pogotovo kada je riječ o mobitelima i njihovoj primjeni u školama. Sve je više onih koji se odlučuju na zabranu korištenja pametnih telefona, a prema nedavnom istraživanju Instituta za društvena istraživanja ovu mjeru uvelike podržavaju i roditelji i učitelji. Kako bi se potaknula socijalizacija učenika, ali i povećala njihova koncentracija na nastavi, na ovaj se korak odlučila i osječka osnovna škola Ivana Filipovića.

Od početka nove školske godine u ovoj školi vrijede nova pravila. Surfanje na telefonu zamijenilo je druženje vršnjaka na školskim hodnicima. Mnogima od njih to je teško palo, no ima i onih koji u cijeloj priči vide pozitivne strane.

Po dolasku na nastavu, mobiteli se odlažu u predviđene kutije te se spremaju u zbornicu u kojoj se čuvaju do kraja školskog dana. Ideja je to koju je osmislio ravnatelj Osnovne škole Ivana Filipovića u suradnji s drugim učiteljima još prošle godine.

Na zadnjoj sjednici učiteljskog vijeća prošle školske godine smo se dogovorili idemo na jedan od projekata u kurikulum staviti „Škola bez mobitela“ i evo kada smo ga mi stavili, vidim da i dosta škola drugih se uključilo u taj način da djecu što više maknu od mobitela, kaže ravnatelj OŠ Ivana Filipovića Osijek Zlatko Kraljević.

Osim zabrane upotrebe mobitela, projektom je obuhvaćena i druga tehnologija koja se smije koristiti samo u nastavne svrhe ili iz zdravstveno opravdanog razloga.

Po potrebi oni ih mogu dobiti, međutim svi znamo brojeve telefona njihovih roditelja i ako se nešto dogodi mi roditelje nazovemo da dođu po djecu, isto tako, ako oni trebaju zvati roditelje njihov mobitel je dostupan da se jave nekoj odgovornoj osobi, kaže Kraljević.

Za tu su odluku, ističe, imali puno razloga, a već sada uviđaju njene prednosti.

Najviše je to što su djeca sada puno koncentriranija na satu, ne odvraća im pozornost mobitel. Pod odmorima smo imali dosta situacija prošle godine gdje je bilo neželjenih snimanja. Prije su zujali s tim mobitelima, nisu ni dizali glavu za vrijeme odmora, sad oni pričaju jedni s drugima i ta socijalizacija se zasigurno povećala, dodaje Kraljević.

Ono što je puno bolje je to što oni nisu više u mogućnosti stalno zvati roditelje jer ono je prije bilo da im ja zadam nešto, a oni zovu roditelje da im se kaže što se treba napraviti kod kuće, sada moraju ipak zapamtiti što je na nastavi bilo, koje su njihove obaveze, kaže učiteljica razredne nastave Ivana Frančić.

Sve to osim Osječana, podržavaju prosvjetni djelatnici diljem Hrvatske što je potvrdilo i nedavno istraživanje Instituta za društvena istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno više od 80 škola i 1700 učitelja, a zabranu mobitela pozdravljaju i roditelji.