STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
27°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POBOLJŠAVAJU SE UVJETI: Osam investitora zainteresirano za parcele u drugom dijelu nemetinske zone

Završetkom izgradnje sustava oborinskih voda, u nemetinskoj zoni povećali su se uvjeti koje sadašnji i budući poduzetnici imaju. Projekt je bio vrijedan 19 milijuna kuna, a iz Grada kažu kako je osam domaćih i stranih investitora spremno uložiti u drugi dio zone.

Osam investitora zainteresirano za parcele u drugom dijelu nemetinske zone
Nemetinska zona

Uvjeti u Eko-industrijskoj zoni Nemetin poboljšavaju se, što bi trebalo povećati interes investitora. Upravo je završen projekt izgradnje odvodnje oborinskih voda.

"Dužine negdje oko 6 kilometara. Oborinska odvodnja je za kompletnu industrijsku zonu Nemetin. Pokriva površinu od oko 100 hektara. Ovoliko veliki kanali su tu zbog toga što su se izračuni radili na pedestgodišnjem prosjeku. Uračunata je najjača kiša koja je padala posljednjih 50 godina", kaže Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije.

Cijena sustava je19 milijuna kuna, od čega ukupno 6 i pol milijuna kuna iz EU fondova. Prva faza izgradnje i popunjavanja nemetinske zone je zatvorena. U studenom je potpisan ugovor za posljednju parcelu s hrvatsko-njemačkim investitorom.

„Trenutačno smo u procesu objavljivanja javnog poziva i otvaranja druge faze Zone Nemetin. Imat ćemo u ponudi 10 parcela,od ukupnih kvadratura 8136 kvadratnih metara do skoro 45 tisuća kvadrata. U prvoj zoni smo imali ukupno 17 investitora na 25 parcela", kaže zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

Pet ih je već sagradilo objekte i počelo s radom. Tijekom polovice 2022. očekuje se završetak još nekoliko investicija. Uvjeti za dobivanje parcele povoljni su, ističu iz Grada.

"Tako smo sukladno odluci Gradskog vijeća donijeli odluku o komunalnom doprinosu, koji će iznositi 0 kuna za sve poslovno-gospodarstvene djelatnosti u svim zonama našeg grada. isto tako smo smanjili komunalni doprinosi za 10 posto i za sve ostale djelatnosti", kaže Crnković.

150 ljudi trenutačno radi u nemetinskoj zoni, a iz Grada kažu kako su upravo u pregovorima s osam zainteresiranih tvrtki, što domaćih a što stranih.