STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NOVI INVESTITOR U ZONI NEMETIN: Veliki proizvodni pogon u Osijeku gradit će američki gigant Jabil

Otkriveno je tko je investitor, koji će u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin otvoriti veliki proizvodni pogon. Riječ je o američkoj kompaniji Jabil, jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja. Kako je objavljeno u priopćenju, u Osijeku planiraju otvoriti centar izvrsnosti u kojemu će zaposliti 1 500 kvalificiranih radnika, a službena potvrda toga stigla je danas i iz osječke gradske uprave. Na izvanrednoj konferenciji za novinare, uz gradonačelnika, medijima se obratio i osječko-baranjski župan.

Već određeno vrijeme govori se kako u Osijek stiže veliki poslovni „igrač“, koji  u Industrijskoj zoni Nemetin planira izgradnju tvornice za proizvodnju visokih tehnologija u autoindustriji i zdravstvu. No, sve do danas njegovo ime držalo se u tajnosti na koju su se, kaže osječki gradonačelnik, obvezali grad i županija.

Nakon godinu i pol dana intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Republike Hrvatske, a svakako najveće investicije u povijesti grada Osijeka, došao je i taj dan kada smijemo i reći o čemu je riječ. Međunarodna tvrtka Jabil objavila je danas da dolazi u Osijek i da u našoj Industrijskoj zoni Nemetin gradi Centar izvrsnosti za proizvodnju u kojoj namjerava zaposliti više od 1500 ljudi, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Amerikanci su u razmatranju imali desetak gradova u regiji, a Radić smatra kako je presudilo oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa, položaj i opremljenost osječke industrijske zone u Nemetinu, kao i ljudski potencijal sveučilišnog Osijeka.

- U proteklih godinu i pol dana predstavnici investitora iz Amerike su došli u Osijek najmanje 7 puta. Sastajali su se sa županom, sa mnom. Oformili smo i poseban multiresorni tim, koji je investitorima bio dostupan doslovno od nula do 24 sata, 7 dana u tjednu, čime smo osigurali brzo i efikasno rješavanje svih izazova s kojima smo se na putu susretali, kaže Radić.

Još prije nekoliko mjeseci zakupljeno je svih 9 preostalih parcela u Zoni u Nemetinu ukupne površine 170 četvornih metara. Uplaćena je i prva rata naknade za pravo građenja od 194 tisuće eura, a, kako su objavili iz tvrtke,  završetak izgradnje proizvodnog pogona predviđen je za početak sljedeće godine.

Uloga Osječko-baranjske županije u nastavku priče bit će edukacija i priprema ljudi za posao u suradnji s tehničkim školama i fakultetima, a sve u cilju povratka života u Slavoniju.

Ovo će biti još jedan alat, i još jedna mogućnost i potencijal da vratimo još više onih koji su otišli, i ne samo da vratimo, nego ovako ako se nastavi, Osijek i Slavonija će biti ono što je bila poslije Drugog svjetskog rata, mjesto gdje se doseljava, gdje se dolazi raditi, živjeti, i ostati boraviti ovdje u Slavoniji. Mislim da smo na dobrom putu, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Zapošljavanje radne snage za novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku već je započelo i nastavit će se tijekom 2023. godine. Trenutačno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima, a sve pojedinosti dostupne su na osječkoj web stranici tvrtke.