STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

RODITELJI OGORČENI: Osijek i dalje muku muči s vrtićkim kapacitetima

U osječke dječje vrtiće u ovoj je pedagoškoj godini upisano više djece nego lani, no još uvijek ih je dosta ostalo ispod upisne crte. Ogorčeni roditelji svoje nezadovoljstvo počeli su iskazivati i na društvenim mrežama. Jedna majka kaže kako ne vidi skorašnje rješenje tog dugogodišnjeg problema, i da brojne obitelji upravo zbog takvih razloga odlaze iz Hrvatske.

Osijek i dalje muku muči s vrtićkim kapacitetima
Osijek i dalje muku muči s vrtićkim kapacitetima

Zašto je naše dijete ostalo bez vrtića i zašto je grad Osijek obustavio upise, premda je prijava predana u roku i s ostvarenim maksimalnim brojem bodova, upitala je u javnoj objavi jedna majka iz Osijeka, uz poruku: „Dragi grade nisi ni svjestan koliko si nam poremetio živote da razmišljamo napustit Lijepu našu, a borimo se već dugo da je ne napustimo, ali nam više ne daješ mogućnost da ostanemo“!

Vidjeli su tu poruku i u ravnateljstvu Dječjih vrtića Osijek. Kažu kako su majku odmah pozvali na razgovor i objasnili joj razloge zbog kojih je njezino dijete ostalo na listi čekanja s još 350-tero djece, a obavili su, kažu, i razgovore s još nekim roditeljima.

Svjesni smo činjenice i tog nekakvog nepovoljnog položaja u kojemu su se našli ti roditelji kada su se suočili s nemogućnošću upisa svoje djece i zaista nam je iskreno žao što im nismo u ovome trenutku u mogućnosti pomoći. Stvar je u tome da imamo pune upisne kapacitete i ti upisni kapaciteti su puni još od redovnih upisa, a sukladno našem Pravilniku o upisima mi zapravo na inicijalne razgovore pozivamo onu djecu koja jesu ostvarila prednost, ali koja sukladno raspoloživim kapacitetima i mogu biti primljena, kaže ravnateljica Dječjih vrtića Osijek Ana Mihaljević.

Uz problem kapaciteta i popunjenosti vrtića ključni faktor u ovome konkretnom slučaju je dob djeteta, koje je, kaže ravnateljica ove predškolske ustanove, mlađe od godinu dana.

Na redovnim upisima se nama pojavila ta situacija da smo imali jako veliki broj zahtjeva i da smo bili u mogućnosti primiti djecu koja su rođena do 31.12.2021., što je značilo za djecu rođenu 2022. godine da su na listi čekanja. E sad nekakav trend u prethodnim pedagoškim godinama je bio takav da bi zapravo veliki broj djece jasličke dobi odustao ili se ispisao zbog bolesti. Ove godine je taj trend izostao, kaže Mihaljević.

Dječje vrtiće u Osijeku ove pedagoške godine pohađa više od 3 tisuće djece. Više ih je upisano nego lani, ali su liste čekanja i dalje predugačke, iako u gradskoj upravi stalno najavljuju kako će problem ubrzo biti riješen otvaranjem novih vrtića i vrtićkih kapaciteta.

- Istina je da se godinama nije ulagalo u dječje vrtiće i mreža se nije proširila. Dakle, u zadnjih 30 godina su izgrađena svega dva  nova vrtića. Prethodne pedagoške godine u suradnji s Gradom Osijekom mi smo čak 6 novih prostorija otvorili. To je jako velika stvar. Mi smo tu uspjeli primiti nekih 120 djece više. To je velika stvar, ali stvari ne idu opet preko noći, dodaje Mihaljević.

U planu je izgradnja tri nova vrtića, dok će dva biti nadograđena, tvrde u osječkom Ravnateljstvu dječjih vrtića, pozivajući roditelje, čija su djeca ostala ispod crte, da se ponovno jave na novi redovni upis, koji se očekuje krajem ožujka ili početkom mjeseca travnja.