STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

SMATRAJU KAKO ZADIRE U PODUZETNIČKE SLOBODE: Osječki ugostitelji zbog pravilnika o tendama i suncobranima zatražili ocjenu ustavnosti odluke

Osječki ugostitelji zatražili su od Suda ocjenu ustavnosti novog pravilnika kojim Grad propisuje izgled terasa, jer smatraju kako zadire u poduzetničke slobode. Nadaju se i kako će Gradska uprava njihove zahtjeve koje su iznijeli na nedavnom sastanku uvažiti, a vlastite ublažiti. 

Da je dijalog između Gradske uprave i osječkih ugostitelja uspostavljen nakon donošenja pravilnika kojim se diktira izgled terasa, odnosno boja tendi, suncobrana, pa i sjedalica, a što ugostiteljima predstavlja trošak od više tisuća eura, potvrđeno je na sjednici Gradskog vijeća.

- Već je održan sastanak s ugostiteljima, održao ga je dogradonačelnik Vulin. Kroz novi program poticanja poduzetništva sufinancirat će se nabavka ugostiteljske opreme za one ugostitelje koji su obuhvaćeni navedenim promjenama komunalnog reda. Bit će i javno savjetovanje, nakon čega će biti raspisan i natječaj za sufinanciranje i nabavku opreme, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Međutim, pitanje je hoće li se to sve stići napraviti do 28. ožujka kada pravilnik stupa na snagu, a kojim su predviđene i kazne. Neslužbeno, ugostiteljima je rečeno kako će im se na neki način izaći u susret tako što komunalci, ako se i ne pronađe dogovor do tada, neće pisati kazne, no ugostitelji to mogu protumačiti kao poslovično "držanje u šaci", odnosno u milosti Gradske uprave.

Rađe bi htjeli, kaže Gordan Šestić, predsjednik Udruge ugostitelja grada Osijeka, da sve bude jasno i transparentno, ali da se njihovo mišljenje uvaži sada, ako ne već kada se taj pravilnik donosio.

Dobili smo obećanje da će se naši prijedlozi razmotriti, da će se ići u pravcu odgode primjene pravilnika, i usvajanje izmjena. Pravilnik je bio vrlo rigidan u dijelu da je u nultoj zoni poput Tvrđe i centra zabranjeno bilo kakvo isticanje reklama na suncobranima i tendama, kaže Gordan Šestić iz Udruge ugostitelja grada Osijeka.

Striktno je propisana pravilnikom i boja, čak i jastuka.

Mi mislimo da bi se korekcijama u smislu odabira boje, ostavljanja slobode ugostitelju da se vizualno izrazi, mogli pronaći zadovoljavajuće rješenje. Mi smo vrlo zainteresirani da nam grad izgleda lijepo i atraktivno, kaže Šestić.

Ali, terase su u tom smislu samo šlag na torti, jer za turistički napredak potrebne su i druge stvari.

Nedostatak javnog toaleta, nemogućnost kupovine suvenira, pogotovo vikendom. Jedva čekamo da proradi turistički centar u Tvrđi. Ima i drugih komunalnih problema, odnosno izazova čije bi rješavanje puno pripomoglo da nam Grad izgleda bolje, ističe Šestić.

Zato se nadaju kako će u Gradskoj upravi rauzmjeti njihove zahtjeve, i omekšati pravilnik, barem kada je u pitanju boja i izgled jastuka, i postavljanje komunalne opreme na terase. Zauzvrat, ugostitelji će se, kažu potruditi udovoljiti estetskim zahtjevima boje suncobrana i tendi.

No, iako su u Gradu rekli kako će se ići u odgodu primjene pravilnika, ugostitelji već dobivaju rješenja.

Tim rješenjima se navode uvjeti iz pravilnika koji još nije na snazi, kreće 28. ožujka, i nalazimo se u pravnom vakuumu, pravnoj nesigurnosti. Prilikom zahtjeva za izdavanje rješenja za korištenje javne površine, traži se i suglasnost konzervatora. A, konzervatori će opet pokušavati primijeniti odredbe iz pravilnika. Rekao bih da smo u situaciji pravne nesigurnosti, i svakako ćemo inzistirati da se pravilnik promjeni prema našim zahtjevima, zaključuje Šestić.

A, da ne misle odustati, osječki ugostitelji pokazali su i time što su zatražili od Suda ocjenu ustavnosti pravilnika, koji, po njima, zadire u poduzetničke slobode.