STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
5°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

ZA NOVE OSIGURANO PREKO 170 TISUĆA EURA: Osječko-baranjska županija među tri najuspješnije u Erasmus projektima

Nekada veliki zajednički zid osječke Elektrotehničke i prometne i Strojarske tehničke škole, a danas mjesto kraj kojega će mnogi zastati. Na njemu je sada mural posvećen Erasmus plus programu.

Osječko-baranjska županija među tri najuspješnije u Erasmus projektima
erasmus

- Mural smo radili u okviru europske godine mladih koja je počela 2022. i  još uvijek traje, a na neki način s ovim muralom obilježavamo i početak nove europske godine koja je posvećena vještinama. I zato se nalazimo ovdje u sklopu strukovnih škola, Strojarsko – tehničke škole koja će sa svojim učenicima, jer rade na razvoju njihovih vještina, popratiti europsku godinu vještina, kaže ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović.

Ovi projekti i programi su jako važni za naše učenike i profesore koji stječu dodatna znanja i vještine, unaprjeđuju sustav odgoja i obrazovanja. Učenici odlaze u druge zemlje, vide kakve su prakse ondje, prikupe neke korisne informacije i vrate se i to primjenjuju ovdje. Naravno da je to zalog za budućnost i za ono što je vrlo važno a to ej da naša županija bude u korak s vremenom i trendovima koji su na razini Europe, kaže pročelnica UO za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul.

Osječko-baranjska županija može se pohvaliti s preko 170 projekata provedenih u školama i vrtićima, te gotovo 14 tisuća učenika koji su u njima sudjelovali.

Jedan od njih je i Luka koji je prošle godine u sklopu Erasmusa boravio u njemačkom Lepizigu.

Radilo se o radu 3D printera. Mislim da je to jako korisno za daljnju karijeru i napredovanje. Dosta sam naučio i tamo je bila odlična atmosfera, kaže učenik Luka Lončar.

Sjećam se svog prvog projekta u Irskoj. Kada odvedete svoje učenike da upoznaju drugu djecu u drugim školama gdje uče nova znanja, gdje od poslodavaca tih tvrtki čujete najbolje, gdje ne možete vjerovati koliko vaši učenici imaju znanja, a dodatna stječu na praksi u tim tvrtkama, kaže profesor Danijel Kovačević.

Što se tiče budućih poslodavaca naših učenika, oni dosta cijene učenike koji su bili vani i koji su stekli određeno međunarodno iskustvo. A isto tako mogu dodati da se dosta naših učenika tamo dobro pokazalo i poslodavci u tim drugim državama EU su im nudili da čim završe školovanje ostanu raditi, kaže ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek Ivan Adrić.

Kao jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija treća je po broju povučenih europskih sredstava i broju odobrenih projekata. U sljedeće dvije godine, Erasmusi će se provoditi u čak pet škola s područja županije, a njihova vrijednost seže do čak 177 tisuća eura.