STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

VOŽNJA BESPLATNA DO KRAJA GODINE: Otvorena autocesta Osijek-Beli Manastir

Za Dan grada Osijeka svečano je u promet puštena i dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira na kojoj se nalazi i najduži most u Hrvatskoj – Most 3. Gardijske brigade. Tom prigodom je naglašeno kako će ona biti od ključnog značaja za daljnji gospodarski i turistički razvoj ne samo Baranje, već i cijelog istoka Hrvatske, ali i kako se njome ispravlja velika nepravda bivših Vlada koje su ovu dionicu planirale kao brzu cestu.

Otvorena autocesta Osijek-Beli Manastir
Otvorena autocesta Osijek-Beli Manastir Foto: OBŽ

24 i pol kilometra od Osijeka do Belog Manastira nikada nije bio kraći, a ni brži put. Od danas ova su dva grada spojena autocestom, a ona će uskoro i do Mađarske, odnosno sve do Budimpešte.

Ukupna dužina koja koridora 5c kroz Republiku Hrvatsku je 88,6 kilometara. Prošle godine pustili smo Svilaj koji je većim dijelom bio financiran iz fondova Europske unije, a danas kad pustimo ovu dionicu 83,6 kilometara bit će u punom poprečnom profilu. Još nam preostaje pet kilometara, evo i mi ćemo to završit u 2024. godini, kaže predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je kako je danas povijesni dan za taj grad i cijelu Baranju, te ga je ocijenio jednim od najvažnijih od mirne reintegracije.

- Ovo znači puno za građane Belog Manastira, za cijelu Baranju, ali najviše znači za poduzetništvo, za naš gospodarski razvoj jer biti na autocesti, biti na trasi, biti na glavnom izlazu ovdje je i poslovna zona, upravo me premijer pitao koliko je, stotinu metara od prvog nadvožnjaka. Ovo će sigurno puno doprinijeti, rekao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je pak kako je nova autocesta najljepši dar gradu za njegov rođendan. Zahvalio je premijeru što je prepoznao važnost toga da ovaj koridor bude u punom profilu, a ne u profilu brze ceste kako je tu dionicu planirala prijašnja hrvatska Vlada.

- To jako puno znači za grad Osijek, i po pitanju gospodarstva i po pitanju turizma, naime grad Osijek se s ovime stavlja u jedno prometno čvorište jer ćemo biti, na dva sata smo već sada do Zagreba, biti ćemo na dva sata od Budimpešte, a u budućnosti i od Sarajeva, znači od glavnih gradova susjednih država, a samim time povezat ćemo se brže i sa Lukom Ploče, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić također je kazao kako je u planovima prijašnje Vlade ova autocesta bila svedena tek na brzu cestu, i to bez ozbiljnih planova da se u skorijem vremenu i pristupi njenoj izgradnji. Podsjetio je i kako je na autocesti Osijek-Beli Manastir najduži most u Hrvatskoj koji nosi posebno ime.

- Ono što ću na kraju reći, je to da je ovaj most koji je najduži u Hrvatskoj, most preko rijeke Drave ima ime 3. Gardijske brigade, hrvatske brigade, gardijske brigade koja je podnijela najveću žrtvu u Domovinskom ratu, koja ima najveći broj poginulih hrvatskih branitelja iz svoje brigade, i pozdravljam naravno ovdje pripadnike 3. Gardijske brigade, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je pak kako se dobrom pokazala odluka Hrvatske Vlade iz 2017. godine da se odustane od monetizacije, odnosno prodaje Hrvatskih autocesta, jer je to omogućilo da se unatoč zaduženosti mogu otvarati nove dionice autocesta, uključujući i ovu od Osijeka do Belog Manastira. Podsjetio je i kako je nedavno puštena u promet i nova obilaznica oko Belog Manastira.

- Što se tiče prometne infrastrukture od ovih 25 milijardi kuna koje trenutačno ulažemo u cijeloj Hrvatskoj veliki dio i veliki projekti se ustvaruju upravo ovdje na istoku Hrvatske i stoga mi je posebno drago što su naravno svi, od i od župana, gradonačelnika, saborskih zastupnika i naravno na kraju predsjednika Vlade dali punu podršku u realizaciji ovog projekta, mi smo prošle godine otvorili most Svilaj na 5c koridoru i ponavljam, ostalo nam je još ovih nekoliko kilometara koje ćemo dovršiti, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

A novu dionicu autoceste otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Tom prigodom kazao je kako će tek sada autocesta Slavonika dobiti svoju punu europsku, međunarodnu dimenziju, no i kako je ova dionica važna za daljnji gospodarski razvoj Baranje, i istoka Hrvatske.

- Na ovaj način u punini integriramo Baranju u strukturu, cestovnu strukturu i prometnu povezanost Hrvatske, to je velika i politička poruka, ovo je bio dio Hrvatske koji je bio privremeno okupiran, a danas s ovakvom autocestom omogućuje se svima koji ovdje žive da pulsiraju, i stvore jednu vibrantnu ekonomsku atomsferu i aktivnost koja će pridonijeti razvoju Slavonije, kaže predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković.

A oni koji se žele provozati novom dionicom autoceste Osijek - Beli Manastir i vidjeti najduži most u Hrvatskoj mogu to učiniti besplatno do kraja ove godine.