STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
5°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

RADOVI PRI KRAJU: Otvorenje osječkog Gospodarskog centra najavljeno za travanj

Pri kraju su radovi na izgradnji i opremanju prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku u kojemu će se ubuduće održavati sajamske manifestacije. Zajednički je to projekt Osječko-baranjske županije i grada Osijeka i u ovome trenutku jedna od najvećih kapitalnih investicija na istoku Hrvatske. Svečano otvorenje najavljeno je za travanj ove godine.

Otvorenje osječkog Gospodarskog centra najavljeno za travanj
Otvorenje osječkog Gospodarskog centra najavljeno za travanj

Još malo i u potpunosti će biti završena Zgrada 1 novog osječkog Gospodarskog centra uz S cestu. Radovi su ušli u sam finiš, a sve bi trebalo biti gotovo u travnju za svečano otvorenje i prvi osječki Proljetni sajam u novom sajamskom prostoru, najavljuju iz Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Vrijednost cijelog ovog projekta je 67 milijuna kuna. Projekt, kako i sami vidite je reprezentativan, i prvenstveno će biti u ulozi i zadaći razvoja gospodarstva na području cijele naše županije i istoka Hrvatske. Ovo je prvi dio i prva faza. Druga faza se nastavlja raditi kroz poslovni toranj i ostale zatvorene hale, koje će biti u produžetku ovoga prostora, ali već sada u ovoj hali koja ima skoro 5 tisuća kvadrata zatvorenog prostora može se apsolutno zadovoljiti svaka vrsta i organizacija, da li sajmovanja, ili bilo kojih drugih gospodarskih aktivnosti, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Grad Osijek je partner na ovome projektu. Radimo zajedno. ali Županija je vodeći partner, preuzela je i odgovornost za tvrtku Osječki sajam, dakle svi budući sajmovi odvijat će se u Osijeku na ovome prostoru pod upravom i koordinacijom OBŽ, naravno da apsolutno Grad Osijek ostaje tu pouzdan partner, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Riječ je o multifunkcionalnom objektu, koji je podijeljen na dva dijela.

Veći dio je izložbeni prostor od gotovo dvije tisuće četvornih metara, a manji s amfiteatrom od 800 četvornih metara za manje manifestacije, kongrese i poslovne susrete. Tu su i tri manje modularne dvorane, kao i prostori za servisni centar, ugostiteljski objekt i ostale sadržaje. Sve je u fazi završnih radova.

- Sad se najviše rade instalacije i završavaju se radovi na pročelju. Krov je u cijelosti završen, zidovi su završeni. Imamo još nešto posla oko bojanja panela, ali to je u principu to. Mi smo uvjereni da ćemo uspjeti ovaj novi Gospodarski centar iskoristiti na način da u njemu organiziramo niz novih sajamskih manifestacija, isto tako različite gospodarske manifestacije, i da će ovaj Gospodarski centar biti prepoznat kao mjesto susreta ne samo za poduzetnike s područja OBŽ, nego i šire regije, a nadamo se i izvan područja Republike Hrvatske, kaže pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

A uvjerena je u to i nedavno smijenjena slavonska ministrica Nataša Tramišak, zahvaljujući čijem je angažmanu i osigurana većina sufinanciranih sredstava iz EU fondova za ovaj projekt.

Osobito mi je drago da evo i sada kao saborska zastupnica imam priliku doći i vidjeti završne radove na ovome projektu, vrlo važnom projektu Gospodarskog centra, novog sajamskog prostora, prostora gdje i grad Osijek i OBŽ će u konačnici imati priliku i kreirati neke nove gospodarske priče. ne samo prezentirati ono postojeće gospodarstvo koje ovdje imamo, postojeće prilike i resurse, već naravno i stvarati neke nove potencijalne dolaske novih gospodarstvenika upravo na područje Osječko-baranjske županije, kaže saborska zastupnica Nataša Tramišak.

Uskoro će ovdje preseliti i djelatnici i uprava Osječkog sajma, a u planu je i proširenje plana sajmovanja i poslovnih aktivnosti na cijelu godinu.