STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
5°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Vukovarsko-srijemska

STIGAO PRVI KRUZER: Ove sezone u Vukovaru se očekuje više od 35 000 posjetitelja s kruzera

U Vukovar je stigao prvi ovogodišnji kruzer sa stranim turistima koji je i najavio dobru sezonu kontinentalnog turizma na istoku Hrvatske. Naime, ove godine očekuje se pristanak još čak 340 putničkih brodova na vukovarskom pristaništu, odnosno gotovo 35 000 posjetitelja.

Ove sezone u Vukovaru se očekuje više od 35 000 posjetitelja s kruzera
Ove sezone u Vukovaru se očekuje više od 35 000 posjetitelja s kruzera

Wendy Cheek iz Sjedinjenih Američkih Država prva je gošća u gradu Vukovaru s kruzera u ovoj sezoni. I prije nego što je došla u našu zemlju o njoj je puno čula, te priznaje kako želi doznati još više.

Hrvatska je slavna! Svi stvarno žele doći ovdje. Imate različite dijelove – obala, planine, poljoprivredni kraj, i toliko puno kulture. Ljudi iz cijeloga svijeta su radoznali i žele doći ovdje i sve to doživjeti i jako nam je drago što to dijelite s nama, kaže Wendy Cheek (SAD).

A uz Wendy Vukovar je na prvom kruzeru posjetilo još 175 putnika iz SAD-a, Australije, Brazila, Kanade, Filipina, Nizozemske, Španjolske, i Velike Britanije. Krenuli su iz Budimpešte, a put će ih povesti prema Crnom moru. U našoj zemlji uz Vukovar posjećuju i Ilok, te Osječko-baranjsku županiju.

Vrijeme je prekrasno, došli smo sinoć, i ovo je prekrasna zemlja. Nadam se da ću imati priliku malo istraživati i vidjeti što više vaše prekrasne zemlje, kaže Rick Urban (SAD).

Ne znam puno o Hrvatskoj, ali imam prijateljicu koja je porijeklom iz Hrvatske i ona je već posjetila zemlju svojih predaka i rekla nam je da dođemo. Voljela bih više čuti o svemu što se dogodilo kroz povijest o kojoj ne znam puno, samo ono što sam čula tijekom godina na vijestima, kaže Rochelle Ralph (SAD).

Prvi gosti s kruzera u sezoni imali su u Vukovaru pravi doček. Tradicionalnom domaćom rakijom i rječju dobrodošlice dočekali su ih predstavnici Turističke zajednice te zamjenik gradonačelnika Filip Sušac. Tom je prilikom istaknuo kako u gradu očekuju još jednu rekordnu sezonu u turizmu.

- Već tradicionalno Grad Vukovar u suradnji s Turističkom zajednicom dočekuje prve turiste s kruzera. Ono što nas veseli je da je iza nas jedna uspješna godina, godina u kojoj je u grad Vukovar uplovilo 305 kruzera, koji su nam donijeli 29 607 turista u naš grad. Ono što nas također veseli da je ispred nas jedna dobra sezona, odnosno najave govore da preko 340 kruzera planira uploviti u grad Vukovar u 2023. godini, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Povećanje broja turista u Vukovaru zasigurno se može pripisati i kvalitetnijoj turističkoj ponudi koja se gradi iz godine u godinu. Organiziranom turističkom obilasku je tako odnedavno dodana i još jedna vukovarska znamenitost.

- U posjetu gradu Vukovaru oni uglavnom obilaze središte grada, znači zaštićenu baroknu cjelinu, odlaze u gradski muzej Vukovar gdje im se evo priređuju i koncerti i različiti drugi sadržaji, osim samog obilaska stalnog postava posjećuju muzej vučedolske kulture, upoznaju se evo i s tom 5000 godina starom poviješću, a od ove godine imamo evo i organizirane posjete i vukovarskom Vodotornju, kaže direktorica TZ Grada Vukovara Marina Sekulić.

U Gradu Vukovaru i Turističkoj zajednici ističu i kako će i u budućnosti nastaviti ulaganja u turističku i drugu vezanu infrastrukturu, a nastaviti će ulagati i napore da se u Grad Heroj privuče još veći broj kako posjetitelja s kruzera, tako i svih drugih.