STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

BLAGDAN SVIH SVETIH: Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća Osječani se prisjećaju svojih najmilijih

Blagdan je Svih svetih. Na grobljima diljem Slavonije i Baranje, građani su se prisjetili svojih najmilijih paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i molitvom. Iako se po kršćanskom nauku svojih pokojnika primarno prisjećamo na Dušni dan, u narodu su ta dva dana, kao i dani uoči Svih svetih postali zajednički blagdan, i to jedan od najvažnijih. 

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća Osječani se prisjećaju svojih najmilijih
Ilustracija

Rijeke ljudi i automobila oko najvećih osječkih groblja svake su godine slika na i uoči Dana Svih svetih, pa iznimka nije bila ni ova. Policija je ovih dana upravo zbog toga regulirala promet. Iako su mnogi kupili sve proteklih dana, vijenaca, aranžmana i svijeća bilo je u ponudi i pred samim grobljem, po nešto višoj cijeni nego obično. Od ranog jutra na Aninom groblju veći broj ljudi, koji su došli prisjetiti se svojih najmilijih.

Groblja su pohodili i najmlađi Osječani, svjesni važnosti današnjeg dana.+

Po definiciji, Crkva danas slavi sve svece, narodu poznate i nepoznate, a iako je zapravo Dušni dan dan na koji se prisjećamo i svojih najmilijih, nikako to nije pogrešno bilo učiniti ni danas.

„To je ona primarna stvar koju bi rekli, ali postoje još i druge poruke. Jedna od tih je da nas čeka život poslije ovoga života, život vječni. To je možda nekako u ovom vremenu, ako ćemo se dotaknuti i pandemije, izuzetno upečatljiva poruka da postoji život poslije ovoga u kojemu ne postoji ni bolest, ni patnja, nego radost s onima koji su nam bili na srcu u zajedništvu s Bogom", kaže župnik Blaž Jokić.

Kao i na Aninom, iste scene i na grobljima u Gornjem i Donjem gradu. U miru i tišini, tek uz molitvu za one kojih više nema, a koji su ostavili neizbrisiv trag u našim srcima i sjećanjima.