STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
36°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

28 GODINA OD BLOKADE: Pek: Blokada UNPROFOR-a velika je pobjeda hrvatskih prognanika

28 godina je prošlo od povijesne blokade vojnih snaga UN-a na nekada okupiranom području hrvatskog Podunavlja. Blokada je trajala 46 dana i u njoj je sudjelovalo 150 000 hrvatskih prognanika. Povratnici u Osječko-baranjskoj županiji i ove su godine tribinom i susretom članova zajednice obilježili te ključne povijesne trenutke.

Pek: Blokada UNPROFOR-a velika je pobjeda hrvatskih prognanika
Pek: Blokada UNPROFOR-a velika je pobjeda hrvatskih prognanika

1. srpnja  1994. godine zauvijek će ostati upisan u anale domaće i međunarodne povijesti kao jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti.

Hrvatski prognanici tada su, izrevoltirani  postupcima međunarodne zajednice i UNPROFOR-a, njihovim pomaganjem drugoj strani gorivom i hranom odlučili krenuti u blokadu.

- Prije toga smo puno puta upozoravali da ćemo to napraviti samo što nas UNPROFOR nije doživljavao ozbiljno. Tek nakon 30 dana što je neprekidno trajalo 0-24 sata kada su oni ostali bez svoje logistike onda su počeli pregovori s njima, kaže Branko Pekpredsjednik Zajednice povratnika OBŽ.

Nisu te blokade bile da mi nešto negativno napravimo već da potaknemo ljude da se što prije dogovore i da naš povratak bude mirnim putem i tražili smo mirna rješenja i sigurno je da je zajednica prognanika maksimalno doprinijela tome da se kasniji dogovori koji su išli u tom smjeru, kaže tadašnji povjerenik Vlade RH za Baranju Marko Kvesić.

Blokada je završila 16. kolovoza 1994., a ti su događaji onda i doveli do mirne reintegracije. Blokada je, istaknuto je na tribini i susretu prognanika bila presudna da UNPROFOR konačno počne raditi svoj posao.

Druga naša pobjeda je bila ta što smo po našoj ocjeni dali vjetar u leđa vojnom vrhu i RH da odlučnije krenu u oslobađanje prostora okupiranih Bljeskom i Olujom. I treća naša pobjeda da smo prvi i jedini u svijetu 95 posto ljudi vratili svojim kućama, kaže Pek.

Na što su u Zajednici danas ponosni no tvrde kako čitava priča ipak treba biti puno poznatija u znanstvenim i međunarodnim krugovima. Stoga su objavili priručnik sa svim podacima i kronologijom događanja.