STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
9°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

USLIJEDIT ĆE REZOVI: Penava: Hrvatska politika je nojevska - Nijemci u panici, a mi najpametniji

Gradovi diljem Hrvatske polako izlaze u javnost s ogromnim računima za plin i struju, koji idu i do deset puta više u odnosu na prošlu godinu. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako je ovakvo stanje neodrživo i kako će sigurno ići u rezove, a prvi bi pred zatvaranjem mogli biti gradski bazeni.

Penava: Hrvatska politika je nojevska - Nijemci u panici, a mi najpametniji
Penava: Hrvatska politika je nojevska - Nijemci u panici, a mi najpametniji

Vukovar je još u ožujku prvi uveo restrikcije javne rasvjete. Nekoliko puta gradonačelnik Penava je početkom godine upozoravao na velika povećanja cijena energenata, a restrikcije bi se uskoro mogle i proširiti.

-Plin je na današnji dan deset i više puta skuplji nego prošle godine. Struja koju potpisuju jedinice lokalne samouprave, također je poskupila. Grad Vukovar dobiva računa oko tri kune, u odnosu na 40 lipa do 50 koje je potpisivao prošle godine putem javne nabave, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Računi za rasvjetu sa milijun i dvjesto skočili su na više od sedam milijuna kuna.

Jedino Vlada koja je na godišnjem izgleda o tome nema pojma. Ja sam upozoravao na to još u proljeće da to nije dobro, da svoj plin koji imamo na području RH netko drugi upravlja i prodaje po višestruko većim cijenama. Govorio sam da je nemoguće izdržati ovaj tempo. Na kraju digli su se i gospodarstvenici nakon što je tko zna koliki broj autoškola i obrta zatvoren. I sada smo u problemima. Doduše neki se još prave da je sve normalno, kaže Penava.

Uslijedit će rezovi.

Neću dozvoliti zaduživanje građana i Grada, dubioze u proračunu. Ako to znači rezove, mi ćemo rezati. Ali nećemo rezati za djecu i umirovljenike, već ono što je višak. Valjda postoji nekakav prioritet, red, nešto što je prijeko potrebno, i ono što je manje potrebno, kaže Penava.

Jedna od stvari bez kojih se može su gradski bazeni.

Prije mjesec dana sam imao inicijativu, neću imenovati, reći ću da se radi o gradovima u okruženju Vukovara. Sad vi razmislite koji gradovi imaju bazene u okruženju. Mi gradonačelnici telefonom smo se čuli i zakazali sastanak da sjednemo na tu temu, da izađemo svi skupa sa zatvaranjem bazena. Shvatite što vam poručujem. Ova priča je neodrživa. Ne možete platiti deset puta veći račun. Nema tog grada u ovoj državi. Jer kad bi to mogli, značilo bi da netko ima deset puta veća sredstva negdje na kamari. Nema, svi smo mi prenapregnuti, održivi ali na rubu preživljavanja, kaže Penava.

Hrvatska se mogla i morala bolje postaviti, smatra Penava. Kritizirao je aktualnu vlast na čelu s premijerom Plenkovićem.

INA-u vratili nismo, zakone koji bi dozvolili nacionalizaciju bušotina i upravljanje od hrvatske strane s našim rezervama plina nismo, a zima dolazi. I sad su Nijemci u panici, a Hrvati su najjači, kaže Penava.

Hrvatska vlast provodi nojevsku politiku guranja glave u pijesku, a sada treba imati hrabrosti izaći pred ljude i jasno reći - pred nama su teška vremena, kazao je Penava i poručio kako ćemo pod hitno morati mijenjati obrasce ponašanja.