STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

TRAŽE HITNO ZAMRZAVANJE CIJENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Penava: ''U režiji Vlade Andreja Plenkovića gledamo klasično krizno profiterstvo''

Vrijednost plaća i mirovina nikada nije brže padala nego u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, upozorio je danas iz Vukovara predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Optužio je aktualnu Vladu i za krizno profiterstvo nad svojim građanima.

Penava: ''U režiji Vlade Andreja Plenkovića gledamo klasično krizno profiterstvo''
Penava: ''U režiji Vlade Andreja Plenkovića gledamo klasično krizno profiterstvo''

Hrvatsku razara ogromna inflacija, a cijene energenata u godinu dana skočile su za 5 do 10 puta, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, tvrdeći kako to suluda politika Hrvatske Vlade, globalističkog karaktera, ali i Europske unije, do današnjega dana nije prepoznala.

- Vrlo mi je zanimljivo i nevjerojatno gledati ovaj strah, koji vlada u EU ovih dana po pitanju hoće li Rusija pustiti plin Sjevernim tokom 1 ili ne. Gdje su nestale one hrabre izjave napada na Rusiju, na integritet EU, one hrabre izjave kako će Rusija pokleknuti, a evo Europa ima sve pod kontrolom, dakle, sveli smo se i sakrili u mišju rupu gdje drhtimo za budućnost svoga gospodarstva, svojih ekonomija i država, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

S jučerašnjim danom, a temeljem postupaka javne nabave, koje su provele jedinice lokalne samouprave, ugovara se električna energija po cijeni od dvije do tri i pol kune, u odnosu na prošlogodišnju cijenu od 40 lipa po Kilovat satu, naveo je kao primjer Penava. To se, dodao je, više ne može ispraviti kozmetičkim mjerama i pozivima na uštede.

- Kakva je to pomoć ukoliko podignete plaće ili mirovine za mizernih 4 ili 5 postotaka, a samo u lipnju inflacija iznosi 12,1 posto, povijesno najviša razina, koju je Državni zavod za statistiku zabilježio. Dakle, vrijednost naših plaća i mirovina nikada u povijesti nije brže padala, nego sada u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, kaže Penava.

Kupovna moć hrvatskih građana je u slobodnom padu, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta, navodeći kako su plaće i mirovine porasle za 4 posto, a cijene hrane za 16,9 posto ili prijevoza za više od 20 posto.

Kazao je Penava i kako je najveći apsurd što se država hvali kako je samo od PDV-a u prvom polugodištu ove godine prikupila 4,3 milijarde kuna više prihoda u odnosu na isti period prošle godine, plus 600 milijuna kuna više od trošarina na gorivo.

- I sada se priupitajte kako dijelimo teret krize, ako država tako puno zarađuje na poskupljenjima, dok svi mi ostali sve teže preživljavamo. Odakle državi 4,3 milijarde kuna više od PDV-a. Tko je to platio, pa mi građani kupovinom svake kile kruha, sapuna, litre goriva ili plaćanjem računa struje ili plina. Plaćamo ne samo povećanu cijenu osnovnog proizvoda, nego plaćamo više i za porez, i zato nastaje viška 4,3 milijarde kuna u pola krize. Kako dijelimo jednak teret ako jedni zbog poskupljenja jedva proguraju kroz mjesec, dok Vlada bilježi milijarde viška, koje je uzela od građana, pa ih onda kao velikodušno dijeli?, kaže Penava.

Vlada se hvali i rastom kreditnog rejtinga, ali ne govori da se danas zadužuje po uvjetima skupljim nego ranije, dodao je Penava, ističući i odobrenje HEP-u za kreditno zaduženje od milijardu eura usred krize.

U ovako ekstremnim uvjetima, dakle gdje govorimo da je plin nekada koštao 17 Eura, a danas je 166 Eura, kada se troškovi proizvodnje tog istog plina nisu bitno mijenjali, Vlada koja ima iole domovinskog duha u sebi imala bi osmišljene mehanizme upravljanja nacionalnim energetskim resursima i stavila bi ih u potpunosti na raspolaganje hrvatskoj državi i narodu. Dakle, hrvatski plin bi išao prema hrvatskim domovima i bolnicama. U režiji globalistički orjentirane Vlade Andreja Plenkovića gledamo klasično krizno profiterstvo iskorištavanjem hrvatskog nacionalnog bogatstva od kojeg hrvatska država i narod gotovo da nemaju nikakve koristi, kaže Penava.

Vlada od Domovinskog pokreta već mjesecima na stolu ima konkretne prijedloge, podsjetio je Penava, a jedan od ključnih je hitno zamrzavanje cijena osnovnih životnih namirnica.