STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''SADAŠNJI MODEL POKAZAO SE LOŠIM'': Platforma Možemo protiv naplate parkiranja u Osijeku putem koncesije

Treba li mijenjati dosadašnji koncept naplate parkiranja u gradu Osijeku putem koncesijskog ugovora s privatnom tvrtkom? Iako ugovor sa sadašnjim koncesionarom istječe tek za nešto manje od dvije godine, iz Platforme Možemo smatraju kako je krajnje vrijeme da se o mogućoj promjeni koncepta već sada počne razgovarati na razini Gradskoga vijeća. No, prijedlog im je odbijen kao i sve druge inicijative koje su predložili na posljednjoj sjednici.

Politika odbijanja svake inicijative i prijedloga koji dolazi iz oporbenih redova nije dobra. Tvrdi to vijećnica Platforme Možemo u osječkom Gradskom vijeću Katarina Kruhonja.

Ja ju mogu čak i čuti kao nekakav strah, koji ne znam na čemu bi trebao bit utemeljen, jer doista se ne radi o kritici, nego o htjenju za konstruktivnim sudjelovanjem. Ja ju mogu definirati načinom rada - nije na vama da mislite, ni na vama vijećnicima, ni na vama građanima, kaže Katarina Kruhonja, vijećnica u Gradskom vijeću (Možemo).

Iz Platforme Možemo smatraju kako se dosadašnji model naplate parkiranja u Osijeku putem koncesijskog ugovora s privatnom tvrtkom pokazao lošim za grad i građane i da bi ga trebalo mijenjati.

Druga mogućnost bi bila, za koju se mi zalažemo, da se održavanje i naplata vrate gradu, odnosno jednom od gradskih poduzeća. Time bi novac od naplate došao natrag i mogao bi se uložiti i u razvoj parkirališta ili na drugi način, obično u gradovima se iz tih sredstava financira jeftini javni prijevoz, kaže Kruhonja.

Katarina Kruhonja kaže kako su kao klub vijećnika samo predložili da se ta tema uvrsti u plan rada Gradskoga vijeća, ali ju je gradska uprava odbila, kao i dopunu etičkog kodeksa vijećnika kojim bi se obvezali da ne mogu biti plaćeni za više od jedne funkcije u nadzornim odborima i upravnim vijećima gradskih tvrtki ili ustanova. Time bi se počelo vraćati povjerenje građana u političare i politiku, naglašava ova gradska vijećnica, ističući kako im je odbijen i prijedlog razmatranja Strategije zelene infrastrukture grada, kao i inicijativa o peticijama.

- Bilo nam je važno da grad pokaže jednu benevolentnost i otvori svoja vrata, odnosno Gradsko vijeće, građanima na način da odabere jedan povoljan i razuman protokol donošenja peticija građana, što su donijeli toliko restriktivno, da možemo reći peticije građana su pokopane, zaboravite na to, kaže Kruhonja.

Takvim odlukama gradska uprava i gradonačelnik Radić šalju poruku građanima da nisu važni i da nemaju gdje što reći, nego spakirati kofere i otići, zaključuju iz osječke Platforme Možemo.