STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PREMIJER U POSJETU ISTOKU SLAVONIJE: Plenković: Vidljiv je napredak u Slavoniji i Baranji

U posjetu istoku Slavonije je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Među ostalim danas je boravio i u Osijeku gdje je održao sastanak s gradonačelnikom i županom, uvjerio se u napredak radova u Tvrđi, obišao je i novoizgrađeni studentski paviljon u kampusu, te je nazočio i programu 54. Đakovačkih vezova.

Plenković: Vidljiv je napredak u Slavoniji i Baranji
Plenković: Vidljiv je napredak u Slavoniji i Baranji

Trenutačno su na području grada Osijeka u tijeku investicije vrijedne više od milijardu kuna, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Velika većina financirana je iz fondova Europske unije, a realiziraju se zahvaljujući odličnoj suradnji grada s Osječko-baranjskom županijom, hrvatskim ministarstvima i Vladom.

- Mislim da je bitno za reći da grad Osijek unatrag deset godina prvi put ima veći broj useljenih nego iseljenih, a to je podatak koji nas sve najviše zanima, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Župan Ivan Anušić istaknuo je pak kako dobre vijesti stižu s istoka Hrvatske. Podsjetio je kako je u posljednjih šest godina u županiji ugovoreno i bit će realizirano projekata vrijednosti

- Projekte koje smo iskomunicirali, od RDC-a, naravno do obnove stare jezgre Tvrđe, pa do pročišćivača, do promenade, i do 5c koridora, to su sve projekti koji u razinama, da li ih realiziramo samostalno kao županija, ili samostalno kao grad, ili u partnerstvu, ili ih realizira Vlada RH sa svojim ministarstvima, da li su to Hrvatske vode, ili su konkretnom ministarstva projekata je jako puno, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A ministrica Nataša Tramišak kazala je kako se od sedam i pol milijardi kuna projekata u Osječko-baranjskoj županiji tri milijarde odnose na područje grada Osijeka.

- Vidljivi su rezultati itekako i u gospodarskoj infrastrukturi, i u ovoj društvenoj, komunalnoj, prometnoj infrastrukturi, ali dakle posebno ističemo i onu infrastrukturu koja se tiče i ulaganja u znanost i obrazovanje, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Dodala je kako s velikom pozornošću u ministarstvu gledaju ono što slijedi, te se pripremaju za prilike koje čekaju u EU razdoblju 2021.-2027. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo šesta godina projekta Slavonija kojem je cilj revitalizacija, demografski oporavak, gospodarski rast, te ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu i obrazovanje na istoku Hrvatske.

- U proteklom razdoblju zaista u jednoj  sinergiji nacionalne razine, županijske, gradske općinske razine, kroz okvir projekta Slavonija, Baranja i Srijem i korištenjem europskih sredstava i dobru suradnju s javnim poduzećima napravili zaista  vidljive iskorake za Slavoniju što je meni posebno drago jer smo  željeli staviti konačno onaj dio Hrvatske koji je u mnogim godinama koje su iza nas bio u drugom planu, a Slavonija zaslužuje bolje i više, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Plenković posjetio je nedavno otvoreni studentski dom u osječkom kampusu koji je s 400 soba i 800 ležajeva jedan u najvećih u Hrvatskoj.