STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

STV Video

MAJSTORI KOTLIĆA U AKCIJI: Pobjednik prvenstva Hrvatske u fiš paprikašu u Belom Manastiru Erik Munk

Nakon dvije skromne korona godine najveće hrvatsko natjecanje u kuhanju najpoznatije gastronomske delicije Baranje – fiš paprikaša vratilo se u Beli Manastir u stilu. Održano je Državno prvenstvo na kojem se birao najbolji fiš u Hrvatskoj, kao i prvenstvo Baranje na kojem je sudjelovalo gotovo 200 natjecatelja i zbog kojeg je zatvorena cijela jedna ulica u gradu.

Grad Beli Manastir i danas vjerojatno cijeli ima miris po poznatom baranjskom specijalitetu – fiš paprikašu. Najveća fišijada u Hrvatskoj počela je svečanim paljenjem prve vatre na Državnom prvenstvu ispod kotlića jedine natjecateljice – pobjednice Belišćanske fišijade Katice Kovač.

Na državnom prvenstvu sudjelovalo je ove godine 26 natjecatelja – sve redom najvećih majstora kotlića Slavonije i Baranje. Za sve je osigurana riba, drva i prostor, dok su se za ostalo morali pobrinuti sami.

Najbolje među najboljima biralo je ocjenjivačko povjerenstvo a koje su činili neki od najboljih baranjskih kuhara i majstora fiša. Gledalo se sve, od okusa i boje do gustoće, a uvedene su nedavno i neke novine vezane uz postupak ocjenjivanja.

A događaj koji je zbog svoje masovnosti pomalo zasjenio čak i državno prvenstvo bilo je prvenstvo Baranje u kuhanju fiš paprikaša na kojem su sudjelovalo čak 184 ekipe. Kako bi ih se sve smjestilo zatvorena je jedna od najdužih ulica u gradu.

 

Zadovoljni su i u gradu Belom Manastiru što se konačno, nakon dvije godine pandemije, održala najveća hrvatska fišijada.

 

Pobjedu na Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša paprikaša odnio je Erik Munk, drugo mjesto pripalo je Draganu Deaku, a treće  ekipi Čingi lingi čarde. Na Prvenstvu Baranje prvo mjesto osvojio je Erek Šegota, drugo mjesto Danijel Kerekeš, a treće Nikola Rauški.