Osječko-baranjska
126 UZORAKA NA OCJENJIVANJU: Potrebno je povećati i standardizirati proizvodnju rakije
Domaća rakija mogla bi biti naš jak proizvodni adut, ali je potrebno povećati i standardizirati proizvodnju.

U tom cilju u Hrvatskoj gospodarskoj komori – županijskoj komori Osijek održavaju se ocjenjivanja kvalitete rakije i likera. Na ovogodišnje 17. ocjenjivanje, organizirano u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i općinom Semeljci, pristiglo je 126 uzoraka registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića.
"Danas prije svega radimo senzorsku procjenu. Ocjenjujemo 4 senzorska parametra.To je boja, bistroća, miris i okus. Svaki taj parametar se množi s faktorom važnosti, odnosno faktorom vaganja. Na temelju subjektivnih procjena svakog senzoričara, koje smo opet izabrali po posebnoj metodi, napravimo statističku obradu i od subjektivnog senzorskog rezultata i ocjene dobijemo u konačnici, objektivnu ocjenu, koja onda služi za rangiranje izlagača, odnosno njihovih rakija", rekao je prof. dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik Ocjenjivačkog suda.