STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

POTPORA U CIJELOJ HRVATSKOJ: Potresne priče Osječanki na prosvjedu potpore Mireli Čavajdi

Diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku jučer su održani prosvjedi u znak potpore Mireli Čavajdi, ali i svim drugim ženama kojima je uskraćena primjerena zdravstvena skrb. Prosvjednici su među ostalim poručili i kako je država okrenula leđa ženama, kako im se svakodnevno narušavaju zajamčena prava, te kako je zdravstveni sustav truo i neodrživ.

Potresne priče Osječanki na prosvjedu potpore Mireli Čavajdi
Potresne priče Osječanki na prosvjedu potpore Mireli Čavajdi

- Osjećala sam pritisak i mislila sam da će me staviti na stol da se porodim, no sestra je rekla da odem u WC, te da ako želim obdukciju rukama zadržim plod, i doista sam to napravila... vidjela sam ga i držala u rukama, priča sudionica prosvjeda Maja Anić.

Ovo je dio priče Osječanke Maje Anić kojoj je zbog bolesti ploda u KBC-u Osijek prekinuta trudnoća, priče koja je nakon jučerašnjeg prosvjeda posebno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj javnosti. No, ona je tek jedno od brojnih svjedočanstava Hrvatica o njihovim iskustvima u našem zdravstvenom sustavu, na kakve je posljednjih dana posebnu pozornost svratio slučaj Mirele Čavajde. Organizatori prosvjeda upozorili su kako je ovaj slučaj ponovno i glasno ukazao na neuređeni sustav zdravstvene skrbi za žene u Hrvatskoj i nadmoć prizva savjesti, politikanstva i ciljanog kadroviranja nad pravima žena na zdravstvenu uslugu. Ističu i kako je Čavajda svojim istupom pokazala da je cijeli sustav truo i neodrživ.

- Želimo iskazati solidarnost i ukazati na dugogodišnje zanemarivanje i ugrožavanje ženskog zdravlja i tražimo ispunjenje zahtjeva koji su predstavljeni prošli petak ispred sabora i dostavljeni ministru Berošu i premijeru Plenkoviću. Tražimo da odgovrni za ovo mučenje i ponižavanje Mirele Čavajda u iznimno teškim trenutcima odgovaraju i snose posljedice nesavjestnosti i izgovaranja neistina, kao i izlaganja mireline intime u javnom prostoru, kaže organizatorica prosvjeda Mirna Šmit.

Time je direktno narušeno i povjerenje koje mora postojati između pacijenata i liječnika, zaključila je ova organizatorica prosvjeda. Iz Osijeka su prosvjednici poručili i kako žele sustavne promjene, prestanak urušavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena. Želimo da se osigura zdravstvena zaštita kako ženama, tako i drugim građanima Republike Hrvatske, te da imamo kvalitetno i dostupno javno zdravstvo, kazali su.

- Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo na pružanje podrške i potpore svim ženama kojima su onemogućene zakonom zajamčene usluge javnog zdravstva za što smatramo da je odgovornost Vlade Republike Hrvatske, Sabora, Ministarstva zdravstva i čelnika javnozdravstvenih ustanova, kaže Natalija Havelka, organizatorica prosvjeda.

Osim u Osijeku, prosvjed potpore Mireli Čavajdi te kojim se nastojalo upozoriti na sustavne probleme zdravstva održan je i u Zagrebu, Rijeci, Sisku, Šibeniku, Splitu, Korčuli, Puli i Zadru.