STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

IZLAZAK IZ ZATVORA STRESAN JE PERIOD: Potvrdu o nekažnjavanju može dobiti i svatko tko je odslužio svoj dug društvu

Uključivanje bivših počinitelja kaznenih djela u tržište rada kao i resocijalizacija u vlastite obitelji najvažniji su za uspješan povratak u društvo. Poručeno je to sa međusektorskog sastanka Izazovi resocijalizacije u Osijeku i Slavoniji, u organizaciji udruge Roditelji u akciji.

Potvrdu o nekažnjavanju može dobiti i svatko tko je odslužio svoj dug društvu
slika

Izlazak iz zatvora i povratak u društvo stresan je period u kojemu je važno raspolagati sa potrebnim informacijama. Kod bivših zatvorenika i drugih počinitelja kaznenih djela, kaže koordinatorica projekta Motivacijom i osnaživanjem do resocijalizacije, postoji zabluda koja direktno utječe na njihovu poziciju na tržištu rada.

„U Hrvatskoj ne postoji institucija koja bi im pružila svu pomoć na jednom mjestu, tako da je oni mogu tražiti kao i svi drugi građani. Treba naglasiti kako jako puno ljudi misli da ne mogu dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, a to je zabluda. Jer osobe koje odslužile kaznu zatvora odradili su svoj dug prema društvu, i ako se protiv njih ne vode neki novi postupci, oni mogu tu potvrdu dobiti kao i svi drugi građani, i tako se prijaviti na radno mjesto koje takav dokument traži", kaže Mirna Čačić, koordinatorica projekta iz udruge Roditelji u akciji.

Što se djece tiče, najvažnije je biti iskren i ne lagati zbog čega će roditelj biti odsutan. Iz RODA-e ističu kako roditelj koji mora na izdržavanje kazne često će reći kako je na odmoru, poslovnom putovanju ili nekom drugom mjestu. Tijekom projekta surađivalo se s bivšim zatvorenicima dikretno.

Mi smo u kontaktu s onim bivšim zatvorenicima koji se jave na naše aktivnosti koje imamo, i na taj način ostvarujemo suradnju. Sve je na dobrovoljnoj bazi, tako da imamo uvid u situaciju onoliko koliko su osobe spremne podijeliti. Kroz ovaj projekt smo imali 15-ak osoba koje su sudjelovali u različitim aktivnostima", kaže Čačić.

Oni su, dodaje Čačić, primili razne vrste podrške, od financijskog do individualnog savjetovanja. U sklopu projekta izrađena su i dva priručnika, jedan s temom održavanja obiteljskih veza, dok se drugi bavi vlastitim vođenjem financija.