STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
5°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Kazalište

ZMAJEVI KOJI NE LETE: Predstava s porukom mladima i njihovim roditeljima

Ovisnost među mladima, disfunkcionalna obitelj, traženje spasa na pogrešnim mjestima. Problemi su o kojima progovara nova predstava autorice Ivane Šojat „Zmajevi koji ne lete“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i koprivničkog Kazališta Oberon.

Predstava s porukom mladima i njihovim roditeljima
''Zmajevi koji ne lete''

Režiju potpisuje Damir Mađarić, a igraju Matea Grabić Ćaćić, Davor Panić, Tatjana Bertok-Zupković i Vjekoslav Janković.

To je priča koja mislim da muči sve nas koji smo roditelji ili koji ćemo biti, koji mislimo o tome što će djeca naslijediti kada uđu u ovaj svijet, a to je pitanje obitelji. Zapravo to mene i najviše proganja u toj predstavi – disfunkcionalna obitelj i da svi na neki način idu atomizaciji društva, razaranju obitelji kao nekakvoj osnovnoj ćeliji koja drži cijelu civilizaciju od pamtivijeka do današnjih dana. U toj atomizaciji i u uništavanju obitelji, kad obitelj nema osnovne stvari koje su potrebne za život naravno da se zaboravlja i na djecu i obitelj puca. I onda dolazi do toga da najmlađi članovi zapravo najviše stradavaju. I onda se dogodi priča da dijete ode u ovisnost, ode svojim putem i traži neka druga rješenja u životu koja možda nisu najbolja“, ističe redatelj Damir Mađarić.

Predstava je realizirana u suradnji s policijom u sklopu manifestacije Ctrl Alt. S obzirom na preventivnu funkciju, namijenjena je prije svega mlađoj publici, ali i odraslima.

"Mi kao policija nismo isključivo usmjereni na represivno postupanje, nego nas zanima i prevencija s fokusom na rizične faktore. U ovom slučaju smo prepoznali i istraživanja su nam ukazala na to da određeni faktori rizika koji se pojavljuju u ovoj predstavi na koje možemo djelovati programima osvještavanja naših najosjetljivih skupina, u ovom slučaju mlade i roditelja, i upozoravajući njih na te rizike s kojima se mladi susreću i što im može biti odvraćajući faktor u krivom smjeru. Mogu pozdraviti dobru suradnju s HNK u Osijeku i to može biti primjer svim policijskim upravama na razini države“, kaže načelnik Sektora policije, Ivan Pakšić.

Premijera u HNK u Osijeku je u petak u 19 sati, a u Kazalištu Oberom 2. studenoga.