STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

PROJEKT U ZAVRŠNOJ FAZI: „Priča o kulturnoj ostavštini M. P. Katančića“ privodi se kraju

Matija Petar Katančić i Fabijan Šovagović jedni su od najpoznatijih Slavonaca valpovačkog kraja. I dok se projekt o Katančiću privodi kraju, izgradnja Doma kulture Fabijan Šovagović u Ladimirevcima uskoro bi trebala započeti.

„Priča o kulturnoj ostavštini M. P. Katančića“ privodi se kraju
„Priča o kulturnoj ostavštini M. P. Katančića“ privodi se kraju

„Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“ projekt je koji je stigao u završnu fazu. Napravljen je nov, moderan trg, a preostalo je još uređenje stare Gradske vijećnice i novoizgrađenog Centra posvećenog najpoznatijem Valpovčaninu.

Projekt koji se sufinancira sredstvima iz fondova Europske unije, više od 16 i pol milijuna kuna. Oko 7,7 milijuna kuna sufinancirano je iz EU. Dodatna sredstva, 4 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo kako bi Grad Valpovo svojim vlastitim učešćem manje morao doprinositi samom projektu, kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Matija Petar Katančić inače slovi za najučenijeg Slavonca 18. i 19. stoljeća. Do sada nismo radili na tome da se Katančić brendira. Sada u suradnji s resornim ministarstvom i županijom, sa strukom, kroz Dane Matije Petra Katančića, kroz manifestaciju koja već tri godine živi u Valpovu, privlačimo struku, dolaze nam studenti koji proučavaju sve ono što je Katančićev lik i djelo, kaže gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Kako bi ga kroz kulturna događanja upoznala djeca i mladi tu je Matija fest, a na novoizgrađenom trgu nalaze se i pojedine točke kroz koje se građani i posjetitelji mogu upoznati s crticama iz Katančićevog života.

Valpovačka  Gradska uprava najavljuje još jedan projekt – u planu je izgradnja Doma kulture Fabijan Šovagović.

Na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije povukli smo maksimalan iznos od četiri milijuna kuna, iako je projekt vrijedan 7,6 milijuna kuna. Vidjet ćemo koju će cijenu postići na javnoj nabavi, ali županija se aktivno uključila sa svojim udjelom sufinanciranja, a vjerujem da ćemo i nešto preko Ministarstva kulture povući. Ali ono što je najvažnije da ćemo u relativno kratkom vremenu nakon jako puno godina imati novi sadržaj u prigradskom naselju Ladimirevci, kaže Šutalo.

Fabijan Šovagović je brend, ne samo Osječko-baranjske županije, nego je to jedan od najboljih glumaca ikada na ovim prostorima koji je bio, radio i rođen je u Ladimirevcima. S tim ćemo podići kvalitetu života, ali na kraju krajeva ćemo dati priliku ljudima koji se žele baviti kreativnom umjetnošću da mogu organizirati određene stvari upravo u tom Domu kulture, kaže saborski zastupnik Goran Ivanović.

Osim za valpovački kraj, ovaj je projekt, moglo se čuti, značajan za cijelu Osječko-baranjsku županiju.

Zajedno s ministricom i saborskim zastupnikom  na sastanku kod gradonačelnika diskutirali smo o projektima koji su u provedbi i otvorili smo temu onih koje planiraju u narednom razdoblju. Dosta je toga za što je pripremljena dokumentacija, a uvjeren sam da ćemo jednom partnerskim odnosom, kakav je bio i ranije, nastaviti kvalitetan razvoj grada Valpova jer mislim da grad i građani to zaslužuju, kaže zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Matija Petar Katančić i Fabijan Šovagović dva su velika brenda valpovačkog kraja i na tome treba raditi, zaključio je zamjenik župana Miletić. Dodao je kako smatra da će se s ova dva projekta postići njihova vidljivost i da će ostati trajni spomen za generacije koje dolaze.