STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PROJEKT OD IZNIMNE VAŽNOSTI ZA GRAD I ŽUPANIJU: Prometni čepovi na Čepinskoj do kraja 2023. bit će prošlost!

Ulica Sv. Leopolda Bogdana Mandića poznata kao i Čepinska cesta dugo je vremena bila najopterećenija lokalna cesta u Republici Hrvatskoj, a i dalje je najprometnija u Osječko-baranjskoj županiji. Prometne čepove najčešće je stvaralo spuštanje željezničke rampe, no, do kraja 2023. godine taj će problem napokon biti prošlost. Danas je potpisan Ugovor s izvođačem radova, a isti počinju do kraja mjeseca. isan je Ugovor između Grada Osijeka i izvođača radova, pa će za nešto više od tjedan dana početi izgradnja podvožnjaka te željezničkog i prometnog mosta na najprometnijoj ulici županije.

Prometni čepovi na Čepinskoj do kraja 2023. bit će prošlost!
Prometni čepovi na Čepinskoj do kraja 2023. bit će prošlost!

Za nešto više od tjedan dana počet će izgradnja podvožnjaka te željezničkog i prometnog mosta na Čepinskoj cesti. Tijekom prve faze odnosno pripremnih radova ova će frekventna prometnica i dalje biti otvorena za vozila. No, druga faza uključuje zahtjevne građevinske radove i obustavu prometovanja.

„Prva i osnovna stvar je izmještanje željezničke pruge. Dakle, moramo izmjestiti željezničku prugu. Radimo taj most, a nakon što napravimo novi most za željezničku prugu nju ćemo vratiti pa će se raditi cestovni most. Radi se zaštita. Najveći problem, najveći izazov je sama zaštita građevinske jame i crpljenje vode", kaže Zoran Škorić, predstavnik izvođača radova.

Tijekom izvođenja najintenzivnijih radova cesta će biti zatvorena na potezu od 400 metara te će se promet preusmjeravati na Vinkovačku ulicu. No, sam datum zatvaranja Čepinske ceste ovisit će o dinamici građevinskih zahvata.

"Vrijednost izvođenja radova je malo više od 54 milijuna kuna. Na ovom mjestu pozdravljam predstavnike izvođača radova Osijek Koteksa, te oko milijun i pol kuna za stručni nadzor tvrtke IGH. Projekt će trajati, od trenutka početka izvođenja radova, 20 mjeseci. Dakle, do kraja 2023. godine imat ćemo riješenu Čepinsku cestu, to jest napokon više nećemo imati čep na Čepinskoj", rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Osim za sam grad Osijek, projekt je od iznimne važnosti i za Osječko-baranjsku županiju.

"Olakšava prilaz i izlaz gradu Osijeku te prilaz budućem Gospodarskom centru, budućem sajamskom prostoru. Sajamski prostor koji će biti namijenjen, kao što naziv i govori i za gospodarski i sajamski prostor. Definitivno projekt koji je izuzetno kompleksan i financijski zahtjevan. Radimo zajedno s Gradom Osijekom i s resornim Ministarstvom. Naravno, sam projekt će olakšati funkcioniranje upravo tog projekta", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

85% sredstava za realizaciju financijski zahtjevnog projekta podvožnjaka na Čepinskoj cesti osigurano je iz Kohezijskog fonda EU, dok preostalih 15% sredstava osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.